岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
你買了一隻重28.9擔的牛
一路笑緊你係physics 討論叫買餸
然後你舉出黎個例子竟然係講買牛
你到底有幾中意煮野食
你係咪講隻牛?我比曬成段你睇

On a spending spree in Malaysia, you buy an ox with a weight of 28.9 piculs in the local unit of weights: 1 piculs =100 gains, 1 gain =16 tahils, 14 tahils =10 chees, and 1 chee =10 hoons. The weight of 1 hoon corresponds to a mass of 0.3779 g. When you arrange to ship the ox home to your astonished family, how much mass in kilograms must you declare on the shipping manifest?

即係唔識唔係問題,咪虛心少少囉
睇你都唔係major in science,當你連睇都睇唔明個陣又何必自以為是google幾篇paper以為自己岩
佢自己搵嘅physics textbook
入面自己都係將weight當mass用
反而你地堅持weight係physics入面只能係W=mg
邊個係上世紀啲守舊科學家
咪一直同你講,買餸果陣用weight同mass係冇所謂囉
你幫我手搵埋例子又何苦呢
痴撚線街市佬
最慘係佢一開始貼篇nature physics嘅文出嚟嗰陣
我仲有一刻懷疑:「唔通真係有啲咩顛覆性嘅發現,要重新檢視weight同mass?」
跟住好虛心咁睇吓究竟篇文邊度有講
點知中咗佢伏
條友覺得既然買餸用weight冇問題
所以ban咗其他physics 上嚴謹嘅weight都冇問題
兒登仔真係好on9
Weight 同 Mass都嘈咁多版
咁多弱智唔識分所以咪咁多嘢嘈
咁都嘈

就好似嘈 bitcoin 本身有冇價值一樣
咁咪代表weight有變細囉
真係,見到有條友初中數都話唔識然後貼nature出黎

點知
我拎果篇囓原因
係你地講嘅force 係有一個專用嘅terminology 去避免歧義
而weight係physics 以至science都係一個arbitrary嘅concept
UG真係UG
咩溫度先
真空狀態下溫度會有影響weight?
其實小弟都大學grad咗好耐
同埋嗰篇文都冇反映到
「係你地講嘅force 係有一個專用嘅terminology 去避免歧義
而weight係physics 以至science都係一個arbitrary嘅concept」
呢個論點

我會接受講緊我地討論嘅力用返gravitational force 去避免歧義更好
但我會話weight喺日常用語係一個arbitrary嘅concept
而唔係weight喺physics 以至science都係一個arbitrary嘅concept
所謂要避免歧義正正就係避免有人拎買餸呢類日常情況嚟用weight呢個字眼
上web of science/google scholar睇下咩時候會用到weight?
笑撚死
一開始講weight同mass係兩個概念
係物理世界weight != mass,係唔可以用kg
你就話唔岩!你移民weight自己係填kg
如果你要反駁我地,你要做既係用個啲paper黎證明係物理世界weight係可以用kg做單位
屌你最後就係比幾篇個weight用係其他意思既paper出黎但冇一個關kg同重量事
咁請問你反駁到啲乜
定你覺得扭曲個問題你就精神勝利

我就唔會好似你咁label人係UG定PG但如果你係讀到PG就應該知世界好大,唔識就應該虛心請教唔係鳩嗡

利申:PG
Weight 單獨係物理入面係定義得好清楚
你舉既例入面weightED又有,spectral weight又有
就係冇weight既岐義
你咪上囉
Weight既定義係物理上係常識
你唔同意既話Burden of proof 係你到
唔係我地到
我入黎想睇咸濕野, 碌撚左15頁唔好話波同腳, 女人都唔見一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞