岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
9.81
phy.既質量平時都叫重量,隔耐左撈埋左
基本上可以咁講
(嚴格嚟講氣壓係每一面積單位嘅空氣重量)
睇下係講緊日常用語定物理學上嚴格定義吧
我明佢攪錯左d咩野,平常生活度既重量,係phy.黎講應該係質量。即係kg g t 呢d。

我一開頭都撈亂左,睇返d單位先明返。
讀緊先叫大學生
讀完叫畢業生
又唔識?
唔識答
我只係知移民係weight 果一欄我係寫50 kg
Weight 係force既一種
單位都係N

Mass既單位先係kg
你啲concept 唔係幾清喎
向心力同weight 冇衝突
喺你講嘅情況中, 嗰個既係向心力亦係weight
比較呀有吹脹既氣球磅完,吹脹佢再磅呀關舊膠重量咩事呀智商負數?
中一好似已經有教
冇錯
Walkers 應該冇
重量係萬有引力對質量的表現。 in short, 有重量。
啱呀
聽到weightness 就以為真係冇weight <---- 讀physics 而concept 唔清嘅人常犯錯誤
以前兒童節目都有講完全一樣既野,但佢唔係剪走個氣球,而係篤個隆等氣球漏氣,漏氣o個邊會係天秤度升高,即係輕左。

呢個做法合理d
打錯 想打 weightlessness
一噸夢有幾重
一噸老泥有幾重
不嬲好多字係唔同context 有唔同定義嫁啦
既然你中意係討論physics既內容迫人跟你個定義
你不如搞埋其他學術會囉
去化學會同佢地講,base只可以解基地,唔可以解鹼基
去生物會同佢地講,cell只可以解盒,唔可以解細胞
順手拎張白卡,一世無憂
即係你無可能知你既活動速度,所以你永遠都度唔到人地既絕對速度咁樣,
點都有d野影響緊你咁?
以後收貨佬叫我度風我一定屌佢老母閪

空氣無重量度乜撚野風量呀屌你老母
起完 樓豬底 紅viu pr 黎
w=mg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞