岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
乜撚嘢呀

Mass咪質量囉 單位咪kg囉

衝出嚟柒
炒車
雖然newton係用嚟量度force
只係9.81newton of g force係1kg
而空氣嘅mass應該要用kg/g
除非係講空氣粒子於自由落體有幾多向心力先係用N
除左呢個 所有應用層面嘅重量 都係以kg做單位
你去辨識一樣野 用質量去定義 一定會準過你用力去定義
拎d中數計數題目黎做例子
係tvb嘅fb嚟咩?
重量即係質量乘地心加速度
以我地係星球上生活去講,有質量就會有重量,除非你係宇宙漂浮
咁講定義 你定義weight係重量嘅reference係咩
初中物理?
我唔介意認錯 如果你俾到個reference出黎
生活應用就係[mass] = [weight] = kg
物理定義上 [mass]*[a] = [weight] = kgms^-2
唔明做乜鳩喺度冇野搵野講
睇落應該係條友柒完想搵野講下
證明自己並唔係咁柒
好可惜
壞兒童荼毒室
咁molecular weight單位係咩
weight of the earth又係咩
load到未
average weight of a man又係幾多newton
關於科普最慘嘅一件事 係一般人係網上search到就以為自己理解左個concept 而唔知到底果樣野背後帶著咩意義
同埋我唔係大學生
一句可以錯兩樣野
咁係幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞