岩岩cctvb兒童節目咸濕教小朋友空氣冇重量!!!!

425 回覆
1052 Like 34 Dislike
屌你啱
向心力係等於weight
即係唔只要無重
重要冇向心力先會weight =0
你冇講要喺地球範圍
咁所以你個例子已經唔嚴謹
同埋就算喺地球
噸都只係mass單位
如果講context weight=mg 呢個情況除左考試會提到仲有咩場合會用到?
自己上physical letter A 睇下weight係咩情況下先會用到?
再討論base到底會唔會解基地同cell 會唔會解盒
physics letter A
唔好意思 唔係好肯定你想表達啲咩
上面個例子講緊太空站, 個太空站仲係受地球重力影響
太空站個weight 就係地球畀個太空站嘅gravitional force
(一樣物件係確實可以有weight都唔跌落地面)
Weightlessness 一般係描述緊你感受唔到有同你相貼嘅物作拖加咗normal reaction 畀你
例子: 想像下你玩跳樓機, 一跌落去嗰下, 你會覺得張凳冇再緊貼住你(冇咗normal reaction) 你會覺得好似「冇咗重量」, 呢個狀態就係weightless。但事實上個地球仲係一直有引力拉住你向下, 你仲係有(物理學上定義嘅) 重量

你講活動速度, 其實係咪想講相對速度?
關於知唔知絕對速度呢方面, 都睇你講緊咩理論框架下嘅討論, 如果係仲係講伽利略嗰套(其實洶汰咗), 咁「永遠唔會知道絕對速度」係啱嘅。不過愛因斯坦嘅狹義相對論會話你知, 有啲野好神奇, 係有絕對速度嘅, 就係(真空中嘅)光啦

其實可以再仔細討論落去, 因為仲要考慮埋inertial frame 定 non-inertial frame, 不過再講落去有啲長氣, 同埋physics 掟低咗好耐, 主要驚講多錯多
你生活用咪由鳩佢囉
但一個科普節目當然要用翻嚴謹嘅說法

再者你冇理由用返生活習慣說法嚟ban真正嘅事實
咁樣更加不合理
nature physics search weight 頭三篇文講到weight嘅情況
附上chief editor email
a.taroni@nature.com
麻煩各位叫佢改正番weight係physics入面嚴謹嘅用法
次次有呢類post就成班毒撚出黎扮物理學家
如果講係科學post同人傾買餸 除左你條on9仔仲有咩人會咁做?
自己上青山睇下仲有幾多同類?
再討論繼唔繼續係科學post買餸
估唔到nature physics 都係買餸之流
睇下人地討論到你所講嘅force果陣 用嘅terminology 係咩
入面都有你提到 嚴謹嘅weight
https://www.nature.com/articles/nphys4189
揀篇open access 怕你睇唔到
你唔email 去更正返佢?
同佢講用返買餸個定義呀嘛
Quantum physics 入面既spectral weight 有另一個意思既
正常人會尊重
你先會走去叫人買餸
我係認為空氣係正常context 下
kg比N 更正確表達佢背後嘅物理意義
呢個物理意義 可以由生活例子中重量=質量支持
而果幾篇文入面用到嘅weight都係係context入邊冇產生咩歧義
我唔認同討論一件物件嘅重量 N係比kg更為合適
仲未柒夠
我係認為空氣係正常context 下
kg比N 更正確表達佢背後嘅物理意義
呢個物理意義 可以由生活例子中重量=質量支持
而果幾篇文入面用到嘅weight都係係context入邊冇產生咩歧義
我唔認同討論一件物件嘅重量 N係比kg更為合適
睇撚左啦
weightED呀
加權咁解呀屌你
正想講
我係咁search 都搵唔到邊度有討論中嘅weight
反而有kg 做單位嘅有三處
仲要全部都係講緊mass
咁weight係物理嘅context仲係咪得force呢個意思?嚴謹嘅物理學家
wiki係錯唔係新聞
入面三個都唔係weight ,係weighted 後面仲有跟average
意思係加權平均,簡單講係考慮各種因素後拎一個更合適既average 數
搏我唔禁入去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞