要小心「一定係」嘅思維模式

261 回覆
1871 Like 45 Dislike
巴打覺得點可以駕馭模糊區
近排 想問邊個forum係冇呢啲思想嘅內容
Followed
簡單d黎講,一個係客觀發生既事實,另一個係加入左自己主觀感受既事實。
所以就會衍生村民唔係咁諗嘅情況

現實博弈為主

佢地亦都可以諷刺你「最叻係你啦」「得你一個會咁諗,我哋又真係唔識喎」「呢個世界冇人咁講嘢㗎」

實質係起點唔一樣
所以荼毒室係一個相對ideal 嘅社會(唔講生產嗰啲先
理性 同 感性 一齊修練嘅人
呢啲好多人都係

eg我講出對某一樣嘢嘅負面意見,就等於我係個樣嘢嘅hater,好撚反智
人地淫過港女
窮人生仔害人害己

係機會率嚟講係大

但唔係必然

而我哋要think in probability ?

所以衡量過後 揀唔生
大學接觸過少少語言哲學,記得少少如果有錯請高人指證補充

語句中的指謂對象即管字面相同(大部分人),但實際上我地想講既對象好大可能係完全不相干既兩批人。
A話:「大部分人都唔係戇鳩。」
B話:「大部分人都係戇鳩。」
我地無法肯定所指既係咪100%同一班人,
「香港大部分人都係戇鳩」香港有750幾萬人,A同B根本唔可能認識哂咁多人,即管一半人數都唔可能,原則上無從判斷呢兩個論述既真假。

諸如「大部分人」呢類係一種好籠統既用詞,並唔係一個專名。
咁專名係咩?例如「美國總統」。
同時,語詞係帶有時空背景既屬性,例如:
「美國總統是一名有色人種。」
呢句話係2008-2016年為真,因為正值奧巴馬做總統。
但如果放在今時今日既話就為假,因為拜登係白人。
香港人好鐘意搵主流思想黎跟 地方細人多 思想狹窄
好多人黎到香港都會被同化, 好驚做左異類 跌左出主流
因為佢一直尋找緊一個可以喺連登比人like爆既話題
然後爆紅再藉此賺錢
但你個例子唔啱喎
「雖然預咗講𠵱個題目一定會俾人屌,但都想講吓
呢句想表達嘅係為咗目標,不惜一切都要講,即使會比人屌。就係一定(100%)會比人屌,先突顯出要講嘅意義,所以從邏輯上,呢句說話無問題啵
第一版已經兩隻回力鏢
你唔夠靚仔又唔夠自信姐
呢個邏輯推得好
唔講政見,你俾靚仔揀港女定大陸妹,佢會揀大陸妹
你覺得梁振英何君堯係弱智咩?
佢哋只係仆街偽君子 醒過唔少人啦
似係唔可以咁用

利申 冇讀logic
希望#102 可以睇到
理性討論下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞