要小心「一定係」嘅思維模式

261 回覆
1871 Like 45 Dislike
「正常大氣壓力下」
你都知佢係狗 你會同狗講道理?
幾時立法ban宗教(及學校)?
冇,人哋都經過洗腦訓練,你要贏佢就要同時用多種技巧,而且唔係剩係識個理論,要經過長期練習,所以我都未必做到

例如最簡單就係用疑問句係咁反問佢,我事但搵個健康產品傳銷狗做例子:

1. 你指「排毒」嘅定義係咩?排邊方面嘅毒?咩嘢係「毒」先?

2. 你話加入你哋團隊就會成功,咁係咪每一個加入你哋團隊都會取得 XXX 成績?如果取得唔到可否退出?

又話者用「順勢法」:

唔。。。你講得啱呀,一定要加入你團隊,只有加入你團隊嘅人先成功,其他所有人都係打份工嘅失敗者,只有 XXX 先係最成功

但佢哋嘅 body language 都好犀利,有啲仲識落晒心錨,所以唔係咁易鬥
共產黨算唔算信奉馬克思主義嘅極端宗教組織?
你啱
我上次俾人水上傳銷水客場我試左一樣野唔知啱唔啱
唔通佢就係買咗TSLA
一定冇鬼 唔準討論
唔知,剩係知國共內戰未完結,雙方從未簽和約,共產黨從未註冊,亦完全無任何法例豁免其註冊
覺得樓主最底舉例嗰個簡單世界好好
睇黎呢種思維模式冇咩問題
難得連登仲有依D理性聲音 如果可以 想比多幾個LIKE你
飲水會死
呼吸會死
大麻係毒品已經用緊
正常越簡單句子嘅二元對立,就越易解決。因為結果係需要好多因素先會達成
「准」呀
我比較鐘意用拖延,sale到我識飛,我都係要用時間考慮。如果唔趕時間,咪同sales吹下水先,學下野都好。

一開始咁黑面又好似冇咪禮貌,始終生活就係sale黎sale去
雖然唔係好想教𠵱招俾人,因為你都可以話我係半個玄學人(神棍)

你想像吓而家我要做你生意(就當我係真神棍先),想你俾錢我算八字,仲要心裡面想屈埋你俾錢做法事,咁我要點做?

江湖上有招叫「千隆問屈」,一定先先嚇鳩你條命好差,冇得夠,妻財子祿都仆街

咁如果我估中(通常你冇事都唔會算命啦),我就乘勢追擊,估唔中就掉轉說話講,話你可以再好啲。。。

想對付𠵱種好簡單,你唔俾任何反應佢,咁佢就唔知點下一步落去

當然,我免費幫人算命都累績咗啲經驗,有時係真係要問,因為我𠵱派八字只反映運勢,至於喺某個運勢具體發生咩事係真係要驗證
可摸耳求樓主整合埋Sale狗破解法
我自己見識過好撚多保險狗傳銷狗成日好尷尬咁用手法模糊曬好撚多野
又嘗試去同你講嘅所有論點攞相似位死痴埋嚟又會用直線去ban鳩啲負面新聞然後再false attribute去一班唔存在嘅群體度
應該點樣先拆到鑊
冇,人哋都經過洗腦訓練,你要贏佢就要同時用多種技巧,而且唔係剩係識個理論,要經過長期練習,所以我都未必做到

例如最簡單就係用疑問句係咁反問佢,我事但搵個健康產品傳銷狗做例子:

1. 你指「排毒」嘅定義係咩?排邊方面嘅毒?咩嘢係「毒」先?

2. 你話加入你哋團隊就會成功,咁係咪每一個加入你哋團隊都會取得 XXX 成績?如果取得唔到可否退出?

又話者用「順勢法」:

唔。。。你講得啱呀,一定要加入你團隊,只有加入你團隊嘅人先成功,其他所有人都係打份工嘅失敗者,只有 XXX 先係最成功

但佢哋嘅 body language 都好犀利,有啲仲識落晒心錨,所以唔係咁易鬥
我上次俾人水上傳銷水客場我試左一樣野唔知啱唔啱
雖然唔係好想教𠵱招俾人,因為你都可以話我係半個玄學人(神棍)

你想像吓而家我要做你生意(就當我係真神棍先),想你俾錢我算八字,仲要心裡面想屈埋你俾錢做法事,咁我要點做?

江湖上有招叫「千隆問屈」,一定先先嚇鳩你條命好差,冇得,妻財子祿都仆街

咁如果我估中(通常你冇事都唔會算命啦),我就乘勢追擊,估唔中就掉轉說話講,話你可以再好啲。。。

想對付𠵱種好簡單,你唔俾任何反應佢,咁佢就唔知點下一步落去

當然,我免費幫人算命都累績咗啲經驗,有時係真係要問,因為我𠵱派八字只反映運勢,至於喺某個運勢具體發生咩事係真係要驗證
NLP 入面好強調要建立親和感,如果你唔俾反應佢,佢跟本係冇辦法建立到親和感,佢講講吓都冇癮
講埋,仲有一種叫「時間線」嘅扭曲法,都係啲傳銷狗、保險狗常用。

就係佢哋會先入為主假設你已經加入咗佢哋個「龐氏騙局」/ 會買佢嘅 products

例如保險狗會同你講:「喺你簽單之前,請睇清楚我哋啲條款先,同埋睇吓我哋有咩最新優惠。。。。」

𠵱種類似我哋 IT hacker 嘅 SQL Injection,不過佢要 Inject 嘅唔係電腦上嘅命令,而係大腦上嘅潛意識命令。

就係要你假定咗自己會買佢份單,而你想拒絕佢又會顯得唐突
咪即係 Generalization 囉
你話你撞邪醫唔好?睇精神科啦,一定係 Psychosis,你大腦有問題

冇靈魂㗎,𠵱個世界冇靈魂,因為證明唔到
見過最短既回力鏢
現代科學證明唔到就係冇,你收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞