要小心「一定係」嘅思維模式

261 回覆
1871 Like 45 Dislike
雖然預咗講𠵱個題目一定會俾人屌,但都想講吓

當然我IT狗就唔會講啲「𠵱個世界係有灰色地帶」𠵱啲咁行嘅嘢。

要知道喺𠵱個世界上,思維主要可以區分兩個層次,一種就係直線邏輯 (straight logic),另一種就係模糊邏輯 (fuzzy logic)。

直線邏輯就好簡單:
- 如果水嘅溫度超過攝氏 100 度,就會變為氣體

- 太陽一定由東方升起

---

但如果我問你今日凍唔凍?咁𠵱個可以係模糊邏輯,因為你可以話好凍(90% 凍),但亦可以話少少凍(60% 凍),𠵱啲就叫 fuzzy logic。

可惜最恐怖嘅係人類好自然會利用將模糊邏輯強硬轉為直線邏輯而達到一啲遊說(洗腦)嘅目的,喺其中一種心理學技術上,我哋會叫𠵱種做 Milton Model (米爾頓模式) 嘅言語催眠。

---

例如頭先凍唔凍個例子,可以俾有心人 / 無心人扭轉成咁:

「都唔凍,話凍都戇鳩」

唔好睇少𠵱句說話,佢背後已經包含咗好多隱藏意思:
1. 我 0% 凍
2. 所有話 > 0% 凍嘅人都係戇鳩

講得𠵱句說話可以係有意識 / 無意識(申潛意識主導),目的就係要遊說對方要支持自己「而家好凍」嘅睇法。

喺 Milton Model 上面,可以叫「省略」、「扭曲」、「一般化」嘅語言模式。

---

唔好睇少𠵱種思維,佢係可以好似病毒咁傳染,最終達致群眾洗腦嘅目的。

例如中共文革時期,曾經推行過「破四舊、立四新」嘅運動,簡單嚟講嘅理念就係將所有非當時當刻科學辯證到嘅文化、技術、思想通通視為垃圾,並且要立即毀壞。

歷史都係不斷重演,而家如果有留意中共都係慢慢推返𠵱條舊路。而就算西方社會都係愈趨走向排除異己,𠵱種「病毒」一直都伴隨住人類,而家又要大流行。

---

我覺得好多事情都可以用起碼兩個 level 嚟睇。不過如果人類慢慢退化成直線思維,咁𠵱個世界就會好簡單。

玄學、宗教都係戇鳩 => 立法 Ban 晒佢

窮人生仔害人害己 => 立法冇一千萬資產都唔可以生仔

所有女人都係雞 => 立法個個 18 歲都要「服雞役」

窮狗你講傳統子平八字都得,冇五行派八字𠵱樣嘢 => Ban

乜話,你話把刀敕過就劈唔入?冇可能,唔科學,唔準信 => 又立法 Ban

買港股都係戇鳩 => 全世界 All in TSLA 啦,唔準買其他股

𠵱種直線思維係咪促進人類社會文明,自己諗
所有女人都係雞的確唔啱,但所有港女都係雞我會同意。
IT狗做咩突然咁感慨
打針死過人,千祈唔好打
戴口罩都中,千祈唔好戴
同意
大部分人都係戇尻既
依句岩唔岩
打左都係中
Btw 樓主有學fuzzy logic control?
有進步

如果係係學術台,就會叫呢個做立論/ hypothesis
然後就work 中間個論證/proof

不過如果係吹水台/時事台
就唔洗咁嚴謹啦
「都唔凍,話凍都戇鳩」

唔好睇少𠵱句說話,佢背後已經包含咗好多隱藏意思:
1. 我 0% 凍
2. 所有話 > 0% 凍嘅人都係戇鳩

即係話0%涷嗰條友話自己ON9?
好似讀過吓,唔記得邊科

不過睇觀眾啦

而家就係為左教育觀眾
二元對立 非黑即白
同連登仔講都晒氣
好似係
推 高汁po
Critical thinking
近排連登都好多人用呢個偏激思維上晒熱門
連登仔最鍾意一竹篙打一船人
可摸耳求樓主整合埋Sale狗破解法
我自己見識過好撚多保險狗傳銷狗成日好尷尬咁用手法模糊曬好撚多野
又嘗試去同你講嘅所有論點攞相似位死痴埋嚟又會用直線去ban鳩啲負面新聞然後再false attribute去一班唔存在嘅群體度
應該點樣先拆到鑊
你啱
以前高登 新嗰陣嘅連登無依個問題
唔肯定關唔關19年事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞