要小心「一定係」嘅思維模式

261 回覆
1871 Like 45 Dislike

𠵱個教授都戇鳩鳩,係咁宣揚偽科學
你都已經一棍打晒所有連登仔
講嘢前照照鏡先

問問題係非常work
例如有人叫我買旗
我會問返今次幫咩機構籌款
籌款目的係咩
點解有咁嘅目的
點解唔用自己資金而要籌
sor應該係部分連登仔
https://www.nlpworld.co.uk/nlp-training-meta-model/

我哋叫 meta model,雖然我冇正式上堂學過 NLP
對一樣野表達立場呢個行為係boolean定fuzzy?

例如 呢個post比正評定負評

你可以有好多因素影響你既立場
但係做出既決定都會係boolean?

當然 你可以話中立 但係好多時都會比人強迫做決定

fuzzy logic可唔可以理解做係一個程度上既表達
而boolean就係 兩擇其一 假設選擇呢個行為係強迫性既 無論你點諗 你都會揀其中一個選擇
講起呢
我其實
我記得有人講過,好睇你嘅 statement 係主觀定講梗事實

如果係主觀,我可以咁講:
我相信玄學 <-- Boolean Logic

但如果係講梗客觀嘢就要好小心:
玄學一定 work <-- 要小心

正如頭先有人都講,水煲到攝氏 100 度,都唔係 100% 變 water vapor
你見到鬼? 你幻覺、幻聽咋
你全家見到同一隻鬼? 你全家一齊幻覺、幻聽咋
因為你壓力大, 心情唔好, 有精神病, 有幻覺, 有幻聽
因為人類科學只發現到呢啲嘢, 所以我只會認同呢啲嘢
你嘅情況「一定係」冇其他原因
pis
用返玄學做例子

正常人有個boolean logic出嚟之前都會有個statement做支持既
例如
A: 跟風水擺陣4次 4次work
B: 跟風水擺陣4次 3次work 1次唔work
C: 跟風水擺陣4次 4次都唔work

而家有人喺lihkg開個post 你信唔信玄學 正評負評投票
B會點投 到最後呢個位都係變左二元對立 冇得比3/4正評 1/4負評喎

再諗諗 如果呢個表達立場變左社會性既
例如好耐之前既英國脫離歐盟
你都冇得投票既時候話70%同意 30%唔同意
係同意就同意 唔同意就唔同意
但唔排除亦有D,佢本身就唔信有風水,聽人講話唔科學就信

當然亦有E,就係聽人講有風水就話有,但自己又唔會擺
當然我都係E,因為我屋企唔方便擺
但八字上我係 B
你一定係on9
多謝你
但唔準就一定係錯字
無學過呢啲,但你所講嘅唔係只係fact同opinion
呢樣真
兩邊各有唔同機率
鍾意揀邊邊係自己即選擇
但唔應亂9咁up走去誤導人
同連登仔講logic?
諗起巨人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞