要小心「一定係」嘅思維模式

261 回覆
1871 Like 45 Dislike
所以從來唔會係兒登同人做討論
窮人生仔害人害己 => 立法冇一千萬資產都唔可以生仔
ok喎
不如講下你認為咩係雞嘅定義

按我自己認為
雞係妓女嘅俗稱
單純因為金錢交易而販賣身體同人性交
重點係無雙向嘅情感牽涉

所以
按我理解

SP fwb 如無金錢交易
單純係濫交
各取所需

而夫妻之間有情感牽涉
講唔上所謂「私家雞」
我覺得用fuzzy logic代straight logic喺日常生活難以避免,每個人傾計時或多或少都係想有人同意、同想有人認同自己,因為人嘅每個句子(真話也好、大話也好)都係有意慾、目的、理念而生嘅產物,無意識中誇大自己說話
之不過作為聽者,就或有可能改變呢個情況,因為佢之前執守嘅立場可能聽完你咁講就改變自己自身嘅立場,回應你嘅睇法
所以理性嘅見解好多時從對話而嚟嘅產物,套入民主社會,亦意味住多元文化、公共討論空間係必要嘅
可惜普遍藍/終膕人都係唔講logic既。
好撚憎人講果啲一定係咁,邊有可能唔係咁
咁做果啲人一定係弱智
通常係佢哋面前講句可能或者唔一定就會比佢話你做人無自信
你叫老婆嗰陣係咪「喂!私家雞!」咁樣
真,果啲人邊有可能唔係弱智
藍絲一定係弱智已經反駁左你
sorry 分錯段 我意思係「咁做果啲人一定係弱智」呢句係我憎人講果啲句子嘅句子嘅其中一種
語言唔係淨係用黎傳意傳情,叻嘅使用者係可以用佢作為權力工具點解你當年小學老師會氹到你溫書、嚇到你唔敢唔返學?咪就係靠把口當你熟悉呢種用法而去提醒其他唔識嘅人其實係好撚笨柒嘅事黎
樓主打左咁多字你一個字都冇睇
咩中共 呢個一定係連登仔思維
呢樣野我係時事台都講過好多次
但班友就咁鳩屌我苗撚就算
咁算唔算straight logic
如果水嘅溫度超過攝氏 100 度,就會變為氣體

太陽一定由東方升起

呢兩句你肯定佢係咁?
not all women are chicken
all kong girls are women
not all kong girls are chicken
Kong girls are not equivalent to woman.
一定係嘅思維模式的確係當權者最易管理人民嘅方式,無當權者係會想思想百家齊放因為咁樣會令佢嘅地位同權力好不穩。
你講得好啱
你鐘意開Ching Chong 眼女人?
連登咪係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞