【依家啲補習老師真係幾好搵】

658 回覆
1333 Like 26 Dislike
推 個樣已經黑人憎
建議報埋海關(唔符合商品說明條例)
同小額錢償一齊做
路過答下

一般黎講,你交salaries tax係根據你既gross income - tax allowance = taxable income去交。Taxable income乘以average tax rate是你要交的稅款。

持續進修既tax allowance係指,有啲人佢地去讀多將幾個degree可以享有多啲既免稅額。因為岩岩提到,你所交既稅係由taxable income x average tax rate決定。

由於你既taxable income係gross income - tax allowance,當tax allowance高左,taxable income就會下降。而通常taxable income下降個陣,average tax rate都會不變(if tax system is proportional)或下降(if tax system is progressive),所以你乘出黎交既稅款會低左。

(因為一般國家既salaries tax都唔會係regressive咁唔合理,如果唔係啲人會日日上街示威,所以通常都係proportional / progressive)

Anyway,上面可能有啲太過分析性,考試應該唔洗要你答,個結論就係tax allowance上升會令到你交少左稅,你可以諗成係因為免稅額就字面既意思就係「免你稅」,免稅額越高,你交既稅就越少。

關於government expenditure有無多到:
免稅額本身係關於政府既收入,唔關政府支出事。當然,如果你指加左免稅額之後多左人去進修,而政府需要畀多左錢去subsidise 教育服務,所以G in AD會升,咁就另計。不過一般都唔會咁討論,一來影響比較間接,二來持續進修既費用一般都係自己畀,因為持續進修(例如讀下master,讀下啲濕鳩degree)唔係compulsory education,唔係由政府幫你埋單,而係你自己埋單,所以G就未必會升。

關於教育係咪收稅:
教育免稅額既意思唔係講緊「讀書本身要收你稅,而家唔收你稅」;而係講緊「如果你去讀書,你交既salaries tax會交少左」。

我諗點解呢條友會咁燥,係因為你唔係用緊佢比你個套去答問題,你想自己有思考,佢唔想你自己思考。其實任何野,諗得岩定諗得錯,背後都有理由,如果學生真係諗錯左既,咪將啲理由拎出黎討論。下下叫人揸住張flow紙背背背,放棄思考,個腦想唔蠢都難。
整合條link壞咗
我copy埋空格後面串嘢都係404
你可能要再post一post
推 成班垃圾寄生蟲嚟
唔係我個frd串喎依家,我個frd好客氣好有禮貌咁問
知銀行戶口可以試下garnishee proceedings
推到呢啲仆街收皮
Dllm 咁撚串⋯⋯
唉 我睇錯咗以為果條導師係 16年先考DSE sor
Push
肯定可以向消委會同教育局投訴
要夠惡
幫推
send email 俾協恩
睇協恩告佢
幫你推
幫推
幫你推下
撐樓主推撚到呢啲仆街收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞