【依家啲補習老師真係幾好搵】

658 回覆
1333 Like 26 Dislike
推 條友都有今日 中學雞嗰陣唔識嘢,同班fd諗住一齊報佢 佢wts啲態度都係咁撚臭串 話我哋間中學唔勁 踩到地底泥咁,叫我哋唔好嘥時間f2f上堂 係咁叫我哋賣video就算 屌佢老母 好彩我哋最尾全部都冇補
push
開差唔多名嘅ig講低佢衰過嘅野
同埋
搵東張西望
樓主有咩econ 問題 喺校園台開post啦 我諗呢到大把人肯同你討論 根本唔需要俾錢呢啲人賺 睇過好多所謂名師notes 根本同學校/textbook 冇乜大分別

唔知你今年中幾 我建議就大概睇咗notes/textbook 之後開始操CE by topic 做完一定要睇返自己點解答錯 即係例如MC 要揀邊幾個係正確 咁你一定要mark返低正確嘅係邊啲 有邊啲係錯嘅 其實佢問黎問去都係嗰啲 最緊要捉到條路

CE做熟咗就做DSE loop到你見到條題目基本上唔使諗已經識答

利申5** 乜狗屎垃圾都冇補過
佢咁樣嘅態度其實可以話係提供唔到基本嘅合約服務,問完佢都唔係答人係串人,可以話佢breach the contract
推,個frd都補過佢承認佢係有料嘅,但啲態度真係閪到仆街
個frd又係whatsapp問佢問題俾佢串,搞到個frd之後都唔敢再問佢問題 其實成件事好on9,補習就係唔識先黎補同問,學習其中一樣野就係要不恥下問,就算條問題幾廢都好咁個學生就係唔識先問,為人師表唔係就應該盡力解答學生問題咩,唔知點解要咁串
最撚憎唔識尊重人
先唔講佢算唔算係老師
教人嘢係咁嘅態度wtf?
仲要收咗錢㗎喎,咁撚樣質素?
呢啲仆街影衰晒補習老師
1).如果法庭給我勝訴,我可以用什麼方法去追敗訴公司.
2).之前法庭給我勝訴,但公司未還錢我可以點做.

問題可有兩個做法:
其〔一〕:閣下可再聲請入稟小額錢債審裁處,聲請敗訴公司未有依從
法庭命令,藐視法庭介時等候主審審裁官指引。
其〔二〕:在小額錢債審裁處獲得法庭判決/判令或判定付款給你後,
如判定債務人沒有遵小額錢債審裁處辦,你可以經小額錢債審裁處申請
由司法機構的執達主任以扣押債務人財產令狀(俗稱封票)執行該項判
決/判令或判定。
由於執行此令狀成功與否,無人能預知,而執行封票的按金及費用
須先由申請人繳付,因此申請人須考慮本身的情況,自行作出決定。

申請手續

你可以向小額錢債審裁處登記處申請發出封票,指示執達主任扣押判
定債務人的貨物及財物,價值相等於應付給你的數額加上執行封票所
需的費用。在執達主任進行扣押後,而判定債務人仍然不將款項交到
法庭時,執達主任便會安排將扣押物品公開拍賣。拍賣所得在支付必
須的法庭收費後,方會用來償還欠你的款項。

登記處職員會給你一份申請表及一張封票給你填寫判定債務人的資料
和你希望追討的數額。填妥這些文件後,你必須繳付按金及執達主任
費用。法庭簽發封票後(通常需要三個工作日)會轉交執達主任辦事
處執行。最好你能陪同執達主任執行封票,但須預約時間。
執達主任辦事處會按照收到封票的次序予以處理。執達主任辦事處通
常會在收到封票十個工作日後作第一次嘗試執行。你亦可請求執達主
任辦事處安排私人護衞員代替法庭看守員。

執行程序

在執行封票當日,一名執達主任會帶同看守員到判定債務人的樓宇。
如果他認為屋內的物品價值足以支付封票所載的數額,另加執行封票
估計費用,便會將適量的物品扣押,再列出一份被扣押品的清單,然
後交給看守員一份副本。看守員負責看守物品,確保它們不受干擾或
被非法移去。

根據現行慣例,判定債務人有五個工作日的寬限期來清付債項。如判
定債務人仍然不付款,執達主任會將扣押的物品拍賣。拍賣所得在扣
除看守員費用及附帶開支後,會用來償還欠你的款項。法庭收到款項
後會以劃線支票寄到申請人在表格一所填寫的地址或通知申請人到法
庭會計處領取款項。

如執達主任在判定債務人的地址發現並無足夠物品可供扣押,會立即
通知你。如執達主任未能即時與你聯絡及得到你的指示,他有權不進
行抄封。你須在十四日內寫信到執達主任辦事處,提出進一步的指示
如果你與執達主任一同前往,就可以當場提出指示。

注意事項
•執達主任每次嘗試執行封票都需要收費。如成功執行,費用會
•由拍賣所得款項支付,按金會退還給你。
•如執行失敗,嘗試執行的費用便須從按金中支付,餘款會退還你。
•多次嘗試便要付出多次費用。
•如果你請求執達主任進行多次嘗試,可能要繳付更多的按金。
•企圖執行判決的費用可能很龐大,你應該小心考慮然後才申請
•發出封票,如果你知道債務人沒有貨物或財產可供抄封,追逼
•他亦沒有用處。
•有些判決是無法執行的,例如判定債務人不名一文或不知所蹤,
•就無法追還欠款。
•由於執行封票時,執達主任無權破門進入被抄封的住宅樓宇,因
•此如果被抄封的住宅樓宇無人應門或執達主任被拒絕內進或難以
•確認被抄封樓宇內的財物貨物是否屬於判定債務人的話,執行抄
•封便無法成功,而法庭在這方面亦無法協助。在這種情況下,判
•定債權人可諮詢法律意見,考慮執行抄封以外其他執行法庭裁決/
•命令的方法。
其實係咪而家年代嘅學生啱啱讀完中學都係咁串... DSE 競爭大慣咗要威過人?
自稱駐協恩校外科主任
要數據所以趕客 剩教名校生
請個派傳單嘅係佢鋪頭附近派傳單俾學生,時薪$55,每日派5個鐘,4日一千,傳單印哂d罪證出黎,睇佢仲點做生意
連登記得keep住開post,最好有埋名係標題俾人Google search到,因為好多新學生客一定會Google 下先報
咁佢地Google 個名就見到單野,等佢無生意
順便幫你推多幾次個post,最憎呢啲串柒柒嘅垃圾
Econ你拎住本綠色磚仔past paper 答案都夠做啦By topic 咁做又得,做足十幾年乜都夠,唔使補習俾錢俾呢啲閪人賺
睇錯佢要求樓主一次性交俾5000蚊
呢啲人品德唔好 無資格教學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞