歐美主流樂壇集中討論區69

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
Katy大媽首村歌result呢

btw 每次係YouTube出新歌,D 人都例牌留言話definitely a hit,katy cat都ff左好多年了,但最後連水花都冇嘜
我覺得幾好 不過數字有D估唔到
估唔到佢咁勁咁爆
Biggest first full day debuts of all time on the global Spotify chart:

#1 Easy On Me, Adele 19.75M
#2 As It Was, Harry Styles 16.1M
#3 Girls Want Girls, Drake & Lil Baby 12.4M
#4 Champagne Poetry, Drake11.7M
#5 Fair Trade, Drake & Travis Scott 11.6M
#6 Butter, BTS 11.04M
首日咁癲真係沒人估到
就咁睇佢而家應該係全球最紅男歌手
之後睇吓首歌longetivity會係點
JB:
JB而家同harry同一日出歌99.9%首日首週會比harry屌打
JB是with天王唔可以單獨行走的
咁你都要串9 jb?
先唔講以前堆hit
就攞上年出嘅solo ghost為例
plug咗半年
依家排到上第5都叫唔可以獨立行走?

想知你點睇cardigan willow atw (non-scooter version)全部拎完一週冠冇耐就唔見影?
1-38=獨立行走?
但jb後勁不嬲有料
想知點解swiftie咁鐘意抽人合作?
jb音色咁靚,又出名,自然多人搵佢合作啦
唔講仲以為talocal唔搵人幫拖

係咪因為me同end game搵人feat完之後首歌成日比人恥笑所以唔計?因為exile搵人feat之後都係hit唔起所以唔計?定係因為the joker and the queen with完ed之後冇耐就out所以唔計?

swiftie最自豪嘅spotify,talocal播放量最高嘅I Don't Wanna Live Forever其實都唔係solo嚟合作唔計嘅話佢spotify連一首過十億都冇
Tay 媽又咪靠班前男友 天王天后仇家炒新聞 另類唔可以單獨行走
雖然係swiftie抽jb先,但之後應該又會比swiftie講到係我哋撩事鬥非先

就好似佢哋偶像咁挑完人機之後又扮受害者
因為班友覺得JB 蝦 Tay 媽
幾個 swiftie成日雙重標準 忍唔住屌7佢哋
ghost plug咗半年依家仲喺tth 第二
好難唔上第五㗎喎

唔講jb痴咗2021 hit stay啦 成首歌佢嗰part有冇20秒 stuck with u, peaches despacito
唔知你點理解獨立行走依個term但係你講嗰堆tay嘅例子咁啱又的確全部都係solo…

不過你話佢係「單曲型藝人」呀嘛,我就冇提tay嘅,係你撩起先,咁咪畀你睇下最長在榜,下面係有人2021年7月list嘅,咁peaches 30 weeks,stay依家37

50周+: Taylor Swift 2首 Justin Bieber 0首
40周+: Taylor Swift 4首 Justin Bieber 2首
30周+: Taylor Swift 9首 Justin Bieber 10首
20周+: Taylor Swift 34首 Justin Bieber 18首

點解話佢唔可以獨立行走就咁睇佢嗰堆專輯日增就一目了然啦,唔好吹佢78M monthly listeners

Justice — +7.84M
Purpose — +2.42M
My World (A.V) — +2.26M
Changes — +1.21M
Believe (A.V) — +996K
Journals — +468K
Under The Mistletoe — +72K
可以單獨行走 冇同人合唱 唔痴人又好賣得嘅只係得一個 我都廢事講
啱啊Adele呀嘛佢首週張cd都到咗啦
放tth plug歌有錯?
咁me買電台買到比聽眾投訴有冇錯

我講嗰啲例子雖然都有冠,但冠完一週就唔見人,依家淨係賣一個禮拜?其實都好明顯街外人對taylor swift啲歌冇興趣啦republic lover奶過嘢之後都唔敢再投放資源落taylor度啦,係咁買電台派台最後me蝕到仆街,me tth plug完又係得swiftie聽除咗fans之外冇人會keep住聽嘅solo都叫獨立行走?

講到日增,taylor日增咁高但monthly listener咁低,都幾明顯係班死忠同機械人喺度刷數據
佢哋會話30唔夠25嚟所以adele flop,而且佢地勁鐘意乜都話咩回歸效應,講到我差啲以為歌手喺速食時代下消失幾年會對銷量冇影響
其實買得多list自然就會多monthly listener
因為好多唔係premium嘅ac只可以random聽嗰啲list
講下講下又去咗tay點解你成日要提佢,其實你係咪好鍾意佢啫…一開始我提都冇提過你就要講tay
推薦你去聽佢嗰首you need to calm down入面with咗Katy媽(五秒)唔係獨立行走的,你可以聽
CLS又鬧交

swiftie抽人買tth同合作係天公地道
我唔應該反駁
對唔住
而家JB同埋ed abel呢幾個基本上好睇d歌掂唔掂
Plug得好個上限好高好似stay同peaches
但下限都可以好低
相反harry 新歌未必會夠佢哋爆但一定唔會flop
我冇否認harry首週屈機
我只係講jb後勁有料啫
上面有人話全球最紅,但我覺得紅除咗睇死忠帶嚟嘅首週之外,後勁都好重要,所以我只係challenge緊最紅呢個位啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞