歐美主流樂壇集中討論區69

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
如果Tucked配個真.MV應該都唔會差得去邊
Billboard Hot 100: #56(+15) Woman, Doja Cat [23 weeks]. *new peak*
Billboard Hot 100: #18(re) Save Your Tears, The Weeknd & Ariana Grande [53 weeks]. *peak: #1 for 2 weeks*
Adele其實有好多次講過反trump
Billboard Hot 100: #24(+16) Oh My God, Adele [7 weeks]. *peak: #5*
Tucked好generic喎
Billboard Hot 100: #55(+11) All Too Well (Taylor’s Version), Taylor Swift [8 weeks]. *peak: #1*
SZA’s 'CTRL' now ranks among the top 10 longest charting female albums in Billboard 200 history. It has never left the chart (239 weeks).
我真心頂唔順reputation
玩pop 1989咪做得幾好
英國人就最好唔好出聲啦唔關自己事
me如果係啲二打六後生妹eg gayle出嘅話還好,但以taylor swift呢個當時就30歲嘅diva嚟講咩me-e-e ooh ooh ooh ooh, heys kids spelling is fun根本完全fail而且曲都係唔係好得去邊

yntcd曲算係正常synth pop,quality問題不大,但考慮到佢以往都冇點為lgbt+ community出聲或者作出咩貢獻,加上佢country出身 (country genre artist定fan base政治光譜都偏右),突然整首咁嘅歌擺明話比人聽佢想搏光環

lover前兩首plug archer cruel summer應該比較好,但考慮到佢嘅vocal未必喺live上到cruel summer嗰啲高音,plug paper rings應該都可以

folklore我諗mirrorball 7應該貼近大眾口味多啲,exile聽頭幾次還好,聽得多就厭了

evermore我反而覺得好過folklore,隻碟唔計willow嘅話我諗得gold rush同champagne problem算易hit啲?或者我口味問題,不過同名track我覺得幾難聽

reputation我係真心覺得大部分track都難聽
上年出嘅duo嚟計我鐘意呢首
btw呢首係咪abel表現最好嘅duo同ariana後勁最好嘅single
咁我記錯sor
我淨係記得2020啲人問佢點睇大選,跟住佢答佢唔熟,仲以為佢冇點表態美國政治添
真心覺得tay最難聽就係reputation
1989嘅話我覺得整diss track唔係問題,但bad blood真係難聽而且同其他track相比真係格格不入,同埋clean我覺得啲production做多咗,太撚重手,減返啲production會好好多
其實你聽佢啲訪問講LGBT講Equality
都唔會有可能係撐侵
佢自己喺concert講過好多次唔好投侵
亦都叫過侵唔好用佢啲音樂
其實計曬所有歌手
9成diss track都好難聽
我都冇話過佢gop fans
佢幾年前講自己係feminist嗰陣都知佢偏左,不過唔知佢咁反侵啫
但偏偏兩首針對tay嘅diss track都好正
不過咁睇嘅話adele真係越睇越屈機,英撚+年過30+得罪gop fans+實體市場(唔計黑膠)收皮嘅情況都可以三個月內賣300萬張碟
咁adele真係傳奇級
黎緊幾十年都未必有人追到
佢16年tour個陣大選緊有幾晚都屌侵
不過又未算屌到好出面,最多話
You know who I like and who I do not fucking like

2020上SNL個次佢應該sense到個氣氛好tense都唔敢講咁多
digital era出3張碟賣成6000萬張碟,佢本人就係唱片市場喺2010s嘅上限,依家streaming era應該好難再有新人超越到佢(講緊逐個碟計嘅話)
佢屈在係越黎越即食同嘩眾取寵嘅網絡/tiktok年代淨係賣聲/音樂就出親都核爆級迴響

21 era係Gaga最紅嘅時候
25 era實體開始式微都賣過千萬
30 era遇著tiktok/streaming年代都光速過百萬
都好出面吓喎
佢16年直接請過 Don’t vote for him
訪問有講過“We only know Trump from The Apprentice,” she says, “so we think a reality star is running for president. I just don’t think anybody should be building walls or shit like that right now. I think we need to look after each other. Everyone must vote.”

佢20年就真係冇咩點出聲
我唔知有呢段sor
同埋BLM個陣佢都有repost個黑人張相

佢作為英國人都係出少句聲好d
依家dem搞到美國民怨沸騰再講實俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞