歐美主流樂壇集中討論區69

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
21嗰陣除咗gaga之外katy riri taylor kesha都好撚紅,基本上digital era 5大diva adele係最遲上位嗰個

25唔只實體,其實嗰陣streaming已經開始威脅digital嘅地位,基本上16-17左右開始音樂市場就轉變成以streaming為主

30依家派台 拍mv都唔夠tiktok嚟
依家其實兩邊都沸騰緊
兩極化仲俾之前勁左
Tiktok呢舊垃圾究竟幾時死
我諗大概直到2025之前tiktok應該都會對音樂市場有重大影響

不過tiktok早過2025收皮都話唔埋嘅,依家速食文化,所有文化嘢嘅lifecycle都好撚短
定你講緊kesha
可能我真係老
啲細路日日睇人跳舞有咩好睇
重點係跳得咁垃圾都有人睇
Still a bop
我都睇唔透嗰啲xx challenge
依家上位可以好快,但同時好易flop,好易出one hit wonder,abcedfu我睇都係one hit wonder味濃
屌,同感
有時睇依家紅個d野都自覺d口吻開始變廢中/老

當然紅同質素不嬲唔必然成正比
但依家quality同popularity好似完全脫勾
依家d野只要夠爆夠搶夠noise夠洗腦就得

Abcdefu呢d歌我真心聽唔明
呢5個除咗Adele同Tay媽其他都flop哂
(美妝天后自動退賽另計)

依家個trend基本上同Adele路線完全相反
EOM同30有咁嘅成績已經好喜出望外
https://www.vanityfair.com/style/2022/01/01/jamie-lynn-spears-attempts-to-bridge-the-rift-with-sister-britney-spears

條臭閪都幾無恥
依家唔可以直接喺britney身上拎錢
就出書呃錢
佢全家都賤種嚟
唔計佢本人同佢啲仔
gaga依家都轉行做演員了
女演員嘅話36都還好
反正依家後生過佢嘅女演員個名又唔夠佢響
個名響過佢嗰班又唔夠佢後生

Avril新碟封面
lead single NRO之後tucked/cry about it later咁先正路
Don’t stop, mak it pop
其實Die Young都好正
Let’s make the most of the night
諗返起dieyoung都十幾年
Madonna follow咗Kanye west新女朋友Julia fox,跟住Kim就unfol咗Madonna

FYI之前Miley同kim現任Pete Davidson做show,好似話互動過於親密,kim就unfol咗MileyMiley跟住fol咗Julia fox

kim小心眼到,貴圈好亂
I hear your heart beat to the beat of the drumbs
and for pete I’m so thankful
好可惜打單期撞正校園槍擊事件,俾人ban咗之後就flop到而家 (除咗Timber)
唔止電台封殺佢都仲有好多原因嘅
話說Animal+Cannibal咁大爆, 一個Grammy提名都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞