歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (117)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
AV油本身係杰杰地,不過model color應該會更杰
可能齋搖唔夠,要打開佢隊枝嘢入去攪
田宮還田宮
郡士還郡士
而且h01 遮蓋力都叫幾好
之後真係噴多左模型既可能會試都未定
可能買黎噴車殼
BTW 新水性邊度有賣?
PM YM 模倉 英明 千里達都唔見有
貓店無留意

楊察爾蘭‧史塔列特‧巴恩納‧格利西烏斯‧傑克金卡‧華爾達十四世
香港好似好少地方有賣Aqueous,反而另外嗰隻Acrysion仲多啲地方見有
不過單純討論(因為我未用過)
Aqueous到底同歐美水油比嗰氣味同安全性係點呢?
我見話佢比起普通solvent base係少80%嘅有機溶劑,即係其實佢本身都係有不過只係佔好少比例、唔係刻意去狂吸都唔會對人體有害咁?
各位巴打想請教下
話說想洗左D AV油重新油過,可以用咩洗?
同埋支筆油完係唔係都可以用99% 酒精洗定用佢D洗筆水,買左AV支專用洗筆水番黎好細支應該好快用完...
另外開稀D 油聽人講用flow improver 好過用thinner 係唔係真?
用咩洗筆咪用咩嚟洗走啲油
驚傷件嘅用Deluxe枝Strip Magic

用99%酒精洗係可以,不過用99%酒精記得戴返手套保護自己

用flow improver去開稀顏料呢,聽就聽得多啦,實際有幾多個會咁做呢我就唔清楚,起碼我自己就唔會只用佢嚟開稀,本身枝嘢滴出嚟會比較似啲油(oil嗰個油)多過水咁嘅嘢嚟
自古成功在嘗試呀ching
買堆膠匙羹試下噴同洗件,正常普通75%酒精都洗到,另外洗槍用水就得,最後先加啲酒精/cleaner去洗。只要個thickness啱,就算用水開稀都噴到,只係thinner會易溝啲。
請問下呢支邊度有得買?好似平時行模型店唔多見?
呢支會唔會洗到油性?
PM有賣
我未試過用嚟洗油性油,無得答你確實得唔得,但係官方話自己係去除到塑膠上面嘅顔料同primer,可能得呱?
sorry ching 我講得唔清楚,而家都係筆塗緊,係用緊av 白蓋,就係見人話吱d 油出黎用flow improver 溝雲會易d同冇咁多筆痕
Aqueous係咪舊水性?
印象用75酒精稀釋到
當佢田宮啲solvent based水性咁用就得
見過啲鬼佬係擠flow improver去清水到溝,跟住枝筆沾啲溝咗嘅水去點顏料油
詳細等街貓大師講解好啲
Aqueous應該算係舊?但係好似近幾年有轉新配方所以又算係有新Aqueous同舊Aqueous嘅分別?

最主要係我見佢標榜自己係無毒、但係成份都算係有有機溶劑+官方都話唔好直接用喺abs上面,所以比較好奇咁啫
呢度得永安同義和係大師
嗰座本身已經好似係一隻嘢咁
成個時序好似係
Aqueous --> Acryson --> Aqueous (無改名但number 多左個H 字)

Aqueous 應該就係十幾廿年前d HJ 講日本水性既其中一款
之後早幾年就出Acryson,如果我無記錯,其中一個標榜係佢比Aqueous 更無臭無毒
又要挑戰AB畢地,次次搞都好驚
講開日本仔真係好好人 Twitter 你肯(敢)問就多數答你
99酒都會爆膠
尤其是透明件
最緊要唔好受壓 有窿唔好插
唔知講邊隻
但張反光紙應該唔係痴落透明件?
應該係痴落燈件先真實?
Acryson =酒精base
Aqueous =thinner base 用普通thinner開可以同硝基溝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞