歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (117)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
係分色麻煩啲咁囉, 一係手油一係就痴膠紙咁, 不過得閒痴幾痴噴幾噴咁係幾好搞
玩呢D先會由素組進入補色上色既進階之路
素組先係真進階, 我就係玩唔掂素組先上色
又要完美剪水口、唔爛水口、又要無色差無縫, 我自問真係搞唔掂
仲要因為本身size都唔大得去邊所以計埋補偷膠都係多極有限
講真喱啲就真係算出新手村第一隻細boss
唔撚係嗰啲咩gk改件
真,好多野唔好睇其實都要用技巧遮,
如果冇新膠砌我應該會將以前貼貼紙同埋用GM筆油既SDCS重新整過佢
舊灰色野(比啲簽插住果舊) 係邊度買嘅
其實最考既真係你既美感
佢設計件野出黎係用減法減到最少但你都認得出隻野,
你要整靚就要用加法加返多D野落去令佢好睇
要唔過火位就係睇美感

覺醒舊野好似shortbread
搞到我好肚餓
餓就食件餅先
襯深夜搶口少少
我成日都覺得你所講嗰啲想完美水口, 無色差無縫嘅人諗得成件事太簡單
好似睇完本武林秘訣記咗口訣就可以出到招, 唔洗練內功咁
喂又搶口
有得做韋小寶邊個唔想做
我明爽巴講咩,
因為成日有人睇左d模型大神既片就走去研究技術
但睇完一輪後既結論都係唔撚搞咁多野.

事實係你自己隻眼要夠審美度,
睇隻野覺得有地方唔係心目中所想先再落手處理佢,
你新手只砌b社果d 爛鬼模型然後gap都冇條走黎問要唔要無縫係痴鬼線
玩多d睇多d練左隻眼先啦

估唔到俾WT7巴批中....
夜心人靜寫長文無人會屌
超多圖金剛棒注意
喂唔好將我講嘅説話無限放大再入我數
又借啲咦鞭鳩三森夜鶯
勁到俾唔到反應
雖然琴日已經睇到
有生之年可以見到呢款出模型
真係難過同我講壽屋要出全套突擊自由F2

BTW呢隻都好正,咁重工業水泥味風J死我
我屌你成功將我地既9UP化為現實喇
其實gsc真係有心機做既
之前冇咩人討論既新幹線戰士佢出模型成條line齊撚哂
就算往經驗係膠既質素唔夠好我都覺得應該要畀個機會佢條新line
痴線佬真係突擊自由光武
估唔到拎黎笑既meme會變做靈感
我有試過呀,我好鍾意佢隻英格倫
考慮緊買唔買埋peace maker支持吓
係好多BANDAI信者係度屌話又貴膠又劣設計又差乜乜乜
冇記錯呢隻好似係第一次出塑膠模型?
其實GSC好早就開始玩模型,不過係近呢一兩年真係好似食咗藥咁出勁多
咁我都砌過兩隻,啲膠係差少少嘅,另外組合度偏鬆易甩咁,但係係咪咁就垃圾呢我又唔覺
起碼人哋嗰定位由頭到尾都無話過自己啲模型係針對俾所有人都容易砌、分色完美簡單、砌完就有靚成品
當啲人屌緊其他廠垃圾、向bandai學習啦撚樣嘅時候,可能啲廠何嘗唔會屌返你學習多啲砌模型技巧先嚟砌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞