歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (117)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
新手有野想問
買咗部模型車
想試下噴油,有咩程序要做
我諗住淨係簡簡單單咁噴車身等佢好睇啲
係咪砌之前就咁噴就得
仲有想問下有冇啞黑色嘅噴罐介紹
定係要先噴黑色再噴一層消光咁
如果噴完再Cut件 水口位係咪再噴一次
超能加爾算係除左GGG外勇者系列中最多人識ge一個
勇者系列加入機戰佢都係第1個比人掉入去
識用TAG仲好
例如想睇學生妹既睇
#創彩写真部
https://twitter.com/search?q=%23%E5%89%B5%E5%BD%A9%E5%86%99%E7%9C%9F%E9%83%A8&src=hashtag_click&f=live

想睇FAG既睇#FAガール
https://twitter.com/search?q=%23FA%E3%82%AC%E3%83%BC%E3%83%AB&src=typeahead_click&f=live

睇天使就搵#アルカナディア
https://twitter.com/hashtag/%E3%82%A2%E3%83%AB%E3%82%AB%E3%83%8A%E3%83%87%E3%82%A3%E3%82%A2?src=hashtag_click
睇到D岩心水既風格就FOLLOW下

另外,日本好流行展示推廣,模型鋪會空幾個櫃出黎畀人展,睇佢個店名TAG就可以睇到各處大神既作品
例如#岐阜タム模型展https://twitter.com/hashtag/%E5%B2%90%E9%98%9C%E3%82%BF%E3%83%A0%E6%A8%A1%E5%9E%8B%E5%B1%95?src=hashtag_click
#ヨドバシ新宿
https://twitter.com/hashtag/%E3%83%A8%E3%83%89%E3%83%90%E3%82%B7%E6%96%B0%E5%AE%BF?src=hashtag_click
自己發挖下啦
想試下噴油,有咩程序要做
開盒、剪件、噴油

諗住淨係簡簡單單咁噴車身等佢好睇啲
無問題,咪簡簡單單咁做,唔需要諗得太複雜,當你做咗幾次之後仲有興趣就會去揾啲複雜啲嘅做法

係咪砌之前就咁噴就得
剪咗啲件先噴會好啲咁囉,噴完先剪件有機會見到水口原本啲膠嘅色

仲有想問下有冇啞黑色嘅噴罐介紹
去揾寫住flat black嘅噴罐

定係要先噴黑色再噴一層消光咁
睇你自己喜好,不過本身已經啞黑嘅時候噴多一層消光無咩意思咁

如果噴完再Cut件 水口位係咪再噴一次
如果你係啞黑色可以試吓買枝啞黑色嘅油返嚟用筆點返啲水口位嘅,如果唔係都係剪咗件出嚟先噴啦

btw
https://twitter.com/pppppppppqqq?s=21
我鍾意睇佢,不過睇佢作品link會多嘢睇啲
支筆係HPCP,好似係0.3?
噴AV model color隻Gloss White咋
已經1份油 2份thinner 再加多幾滴Flow improver

有油出時 隻白色都好似稀到無色咁
上左2層都仲係好似無上過色咁
但係明顯有層油喺灰色底灰上面(個面令左)

另外想問埋
想洗走啲件上面既AV油應該用乜?
因為噴隻白色噴到有淚 (有時無油出 再俾大油就攪成咁
好稀 稀到噴到出黎既白色油都好似透明咁
份件上左2層都仲係底灰既灰色
Model Color 白色, 黃色 應該用唔到0.3噴

剩係出到thinner同少少白

轉用 model Air/Mecha/premium會好好多
但AV白色遮蓋力低
冇3-4層都唔夠白
我用0.15都噴到
Model color除非開稀嗰陣見到啲油溶唔哂出一粒粒,如果唔係開啱嗰比例係噴到
稀到咁 有排噴
開稀嗰陣啲油溶唔溶得透?有冇出啲一粒粒油塊?同埋flow improver會唔會落多咗?有冇檢查過枝筆嗰銅嘴會唔會清唔乾淨? 而家單睇文字好難講到底係咩事
不過正如KMFO巴話齋,下次用黑蓋、藍蓋噴會好啲
其實又唔會話好稀,不過我本身不論黑蓋白蓋定藍蓋都會開稀咗先噴,因為0.15嘅話就咁擠入去,咩蓋都塞
建議放棄轉玩MR h系水性
或者用AV噴罐
喺油杯度稀釋定稀釋咗先倒入筆?
其實而家有好多可能性,首先係巴打你話稀到無色咁:
枝白色本身有冇攪勻哂啲油先?擠出嚟係杰撻撻咁定擠出嚟已經水?
另外係開稀嘅時候,啲油係咪溶得透?會唔會出啲一塊塊嘅油粒出嚟?如果會出一粒粒油塊嘅話會整塞枝筆; 同埋係喺噴筆油杯入邊開稀定係開稀完先倒入杯?前者嘅話會開唔匀搞到塞槍同噴thinner
最後係枝筆嗰銅嘴有冇清乾淨,av油清唔乾淨好易殘留係銅嘴入邊
我就咁滴落個杯入面 睇唔到有無一粒粒油塊
Flow improver 個比例係
15滴油:30滴thinner:4滴flow improver

支筆係新筆黎 未用過
銅咀係講緊扭開左個頭 見到支針凸小小出黎果part?

開頭係噴得出 但噴左幾野就開始塞
拉少少出油就出唔到
要拉到好後先出到 但係就好大油
但再噴多2野又會塞返

(另外每次噴完一件件放低支筆 再噴出氣果下會有好幾點油咁射出黎,係咪正常? 啱啱用緊premium紅色試,仲杰過Model Color隻Gloss White都正常出油,但就出現咁既情況)
想正常使用到AV油呢啲無乜味既水性油
屋企有細路 唔想太大味
前者
噢下次唔好直接擠入杯到 揾隻碟仔開稀咗先倒入筆,唔係會出事

主要係直接擠入杯佢會溝唔匀,所以會噴到幾下又塞咗,大風噴又出到幾下又塞咁
個人覺得av陣味毒過新h水性
好似氰化物咁
就係咁
噴幾下又塞 大風噴出幾下又再塞
2支油都有搖過先滴出黎
但唔知係咪新油
支premium 搖完滴出黎既好鬼杰
「每次噴完一件件放低支筆 再噴出氣果下會有好幾點油咁射出黎,係咪正常?」
喱個係筆頭積油, 典型谷完槍溝油冇Check清楚筆頭狀態係清唔清潔嘅時就會發生嘅問題
新h水性 無試過
但十幾年前有開過啲田宮既水性同油性 好鬼臭
係之前見呢度講AV油先買噴筆龜泵黎試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞