《因為前世一個承諾,令我今世三十歲都仲係青頭仔》

262 回覆
65 Like 11 Dislike
琴日個3篇 仲有今日個3篇 總共6篇
(26)

破解左力場,救左垂死嘅Lily,令我得罪上天,招來命運嘅報復。

「你地走唔甩架啦!受死啦!」

欣欣喺後面追住我地,並一路發射致命嘅黑色激光。

佢全身散發出一股強烈嘅敵意,簡直就想將我地置諸死地。

命運將可怕嘅力量寄予喺佢身上,將佢變成恐怖嘅復仇者。

我地三個博曬老命,起曬咁跑,由繁忙嘅大街轉入海濱長廊。

受傷嘅我一路跑,個膊頭就一路流血。

唯一慶幸嘅係,幾下激光都射唔中我地,只係射穿海旁嘅圍欄石壆。

迎面路過嘅途人嚇到紛紛四散逃跑。

「呼呼—呼!」

欣欣突然使出第二招,召喚出強烈嘅龍捲風,將我地卷到上幾米高。

我地三人好似入左洗衣機咁,不由自控猛咁轉,猛咁fing。

轉左一陣,嗰陣風就狠狠咁撻我地落地下,好在我地捉到一條燈柱,跌落地嗰陣先無咁傷。

「大師救命!依家點算好呀?」

倒臥地上嘅我問大師,但大師卻失去聯絡,無任何回音。

「傑傑!殺到嚟啦!快啲走啦!」Samuel企起身之後,第一時間埋嚟扶起我。

可能係因為失血太多,我個人變得虛弱,雙腳發軟,要人扶住先起得返身。

「哈哈哈!依家感受到命運嘅可怕未呀?」欣欣步步進逼,臉上流露得人驚嘅表情。

Samuel扶住我行左幾步,見我腳步太慢,於是就打算孭起我跑。

只不過,欣欣已經殺到埋身,距離我地不足兩米。

佢怒睥住我,啪一下手指,射出激光:「林嘉傑,背叛命運嘅下場,就係死!」

「唔好呀!」

千鈞一髮間,Samuel撲埋嚟,以背脊嚟阻擋。

隨即佢倒在我懷裡,望住我講:「傑傑…快啲走…唔洗理我…」

「Sam…Samuel你…你無事呀嘛…」我實在估唔到,對方竟然會捨身救自己。

「我諗我就嚟唔得架啦…」Samuel露出苦澀嘅笑容,「一路以嚟…我嘅心意係點…我諗你都好明白…」

「咳咳…」佢咳左兩聲繼續講,「我知我地今世有緣無份…無得喺埋一齊…假如有下世…你可唔可以應承我…同我一齊?」

換喺平時嘅我一定say no,但見到對方犧牲自己救我,內心一時感動:「可…」

「喂!睇住啊!」Lily突然從後拉我地兩個退後。

下一秒,旁邊嗰碌燈柱,砰一聲跌落面前。

「你兩個搞咩嘢呀!快啲走啦!」Lily催促。

「但係Samuel佢…」呢個時候,我睄到Samuel背脊,完全一啲傷痕都無。

「點解會咁嘅?你唔係中左激光架咩?」

「嘻…我諗欣欣佢啱先應該射歪左…」Samuel笑一笑。

再望返欣欣嗰邊,佢依家正俾兩條差佬捉住。

如果無估錯嘅話,剛才條友射出激光一瞬間,咁啱兩條差佬趕到嚟想制服佢,所以搞到佢瞄準失敗,一下射歪左。

激光射中我地隔籬燈柱嘅底部,導致燈柱搖搖欲墜,最後成碌墜埋落嚟。
待續
推一推
仲差四篇
好正
輕鬆估中lily爆大技
(27)

「傑傑,你快啲止下血先!」

Samuel問的士司機拎左盒紙巾,抹走我膊頭上嘅鮮血。

「喂喂喂,唔好咁大力啦你…」

Lily探頭望一望車後:「睇嚟你個前世情人已經無再追嚟。」

好唔容易擺脫到欣欣,我地暫時可以鬆返一口氣。

「你們沒事吧?」

呢個時候,慧真大師再用千里傳音向我地傳話。

「大師,點解頭先你突然無左回音嘅?」我問。

「大概是因為剛才你的宿前世情人,切斷了千里傳音的訊號,所以你們接收不了我的傳話,不過現在看來,你們應該是暫時脫身了。」

「我諗都算係勉強賣甩左佢。」

「現在你們最好找個地方躲起來,有多遠就躲多遠。」

「但係我地匿得一時,匿唔到一世架喎,無理由成世要做縮頭烏龜嚟避佢,大師求下你諗下辦法,教下我地點樣對付佢。」我回應話。

「……」

殊不知,大師再次失去聯絡。

與此同時,一股寒意突襲,全身不禁起曬雞皮。

「呠!呠呠!」司機對住前面大聲響咹。

乍眼一看,欣欣正擋住喺路中間。

可惡!條友果然未死!

佢手指一啪,黑色激光穿過玻璃,射穿左司機個頭。

架的士一瞬間失控,頭搖尾擺亂咁撞,撞爛馬路安全島嘅欄杆,再咁落去遲早炒車。

「哈哈哈!」欣欣冷眼望住架失控嘅的士,放聲大笑。

眼見的士就嚟要撞落去一架停喺路邊嘅運油車,咁樣撞埋去隨時大爆炸。

好在Samuel挺身而出,檻前坐去司機隔籬嘅乘客位,及時軚盤轉向,先勉強避過一劫。

「砰!」

頭頂傳嚟一下響聲,抬頭一望,成架的士嘅車頂無左。

從倒後鏡見到欣欣行緊過嚟,實係佢用激光射爛左個車頂。

「走呀!快啲俾油!」我極力催促。

Samuel推走司機條屍,坐上司機位,「dum」行油加速。

「哈哈!即管走啦!反正走到天涯海角都會揾到你地架!哈哈哈—」

欣欣無第一時間追嚟上,只係企喺原地,發出威懾嘅笑聲。

Samuel踩盡油門,高速駕駛前進。

隨住的士駛遠,嗰啲笑聲先至慢慢消失。

啱先大師提議我地有咁遠就走咁遠,於是我地嚟到中環碼頭,再搭船匿去長洲,只求匿得一時得一時。
天色已黑,我地先去藥房買左啲紗布同繃帶,然後入住到沙灘附近嘅旅館。

Samuel同Lily一齊為我包紮傷口,而我地三個心有餘悸,猶如受驚嘅雀仔,間房啲燈眨一下都會驚一驚。

「你個宿世情人睇嚟無咁易放過我地。」Lily喺繃帶上打個結。

「睇怕係啦,我估佢好快就會揾到嚟呢度,」

我飲一啖水繼續對Lily講:「我地三個之中得你有真氣,我諗今鋪要靠你先得啦。」

「但係都已經出到炎殺黑龍波,依然傷唔到佢半分,你話仲有咩辦法對付到佢?」

「唉…呢層我都唔知…」

我無奈歎息,然後嘗試運氣,發現體內原來仲剩餘少量真氣,大概就得原本嘅十分之一度。

不過斷估我加埋Lily,都未必係欣欣嘅對手,尤其係我得返咁少真氣。

「氣形合意功不在於『氣』,而在於『意』。」

「嘩頂!嚇死人咩!」

慧真大師突然千里傳音,嚇到我地心都離埋。

「不好意思,是我冒昧嚇到你們了。」

「大師,你頭先講咩話?」我問。

「我說,氣形合意功的真正威力,並不是視乎真氣有多強,而是靠意想的力量,也就想象力。」

「想象力?」

「沒錯,而且真氣是可以隨意在身體流動。」

「咁即係我唔洗下下擘大髀出招?」Lily問。

「是的,其實你們可以使用身體任何一部位出招,你的真氣比較強,可以隨意將氣分佈在身體各位置,真氣少的話就只能用在一處。」慧真大師解釋。

「問題係欣欣咁犀利,我實在諗唔到有咩方法,能夠對付到佢?」我十分困惑。

「放心,一定會有辦法的。」

大師堅信我地會諗到辦法對付欣欣。

現在夜已深,滾搞左成日,Lily同 Samuel攰得滯訓著左。

至於我就擔心欣欣會隨時出現,所以訓唔著。

我坐出露台打坐運氣,並按大師教路,將僅餘嘅少量真氣,積累喺拳頭之中,然後再一拳揮出去。

拳風激起遠處沙灘上嘅沙石,就以咁嘅威力根本對付唔到欣欣。

我歎一口氣,心諗命運要將我地趕盡殺絕,唔通今次真係難逃一死?
聽日埋尾
推推推

好撚癲
Happy corner咁款
今次係短篇?
甜故變左猎奇
老漢推po
成日諗起大師係劉以達
新年之前完故
(28)

「咕姑固~~~」

天啱啱光,煩人嘅雀仔喺度嘈生曬。

太陽從海平線升起,溫暖嘅陽光照射過嚟,而我卻只感受到一股寒意。

一股令人心寒嘅敵意。

欣欣殺到嚟!

Samuel同Lily都俾呢股突如其來嘅殺氣嚇到扎醒。

晃眼間,遠處嘅沙灘出現一個熟悉嘅人影,正一步一步行緊過嚟。

「快啲走!條八婆殺到埋身!」

我帶頭衝出房門,直奔出旅館,另外二人則跟隨身後。

然而,正所謂「是福不是禍,是禍躲不過」,走到嚟長洲大街,遇正欣欣攔喺前面。

「哈哈!我地又見面啦!唔怕依家就話你知,長洲呢度就係你嘅葬身之地!哈哈哈!」欣欣肆意大笑。

長洲四面環海,就算再走都走唔到去邊。既然如此,倒不如放手一搏。

反正繼續匿埋都無意思,匿得一時匿唔到一世,乾脆就堂堂正正嚟個了斷。

欣欣率先發難,先捲起一陣烈風,吹起街邊嘅雜物襲擊我地,跟手再狂啪手指,係咁射出致命嘅黑色激光。

喺猛烈嘅攻勢下,我地只能左閃右避。

「哈哈!感受到命運嘅可怕未?」

欣欣射出嘅黑色激光,猶如AK47般密集開火,大街上嘅鋪頭門口、招牌以及路邊大樹,都一一被摧毀。

好在家下天蒙光,條街無人,否則肯定傷亡慘重。

喺我嘅掩護之下,Lily卒之召喚出真氣。

經過大師提點,今次佢學精左,直接用手射出炎殺黑龍波。

可惜效果都係一樣,對欣欣幾乎零傷害。

至於無任何真氣嘅Samuel,就擸起路邊一舊大石飛埋去攻擊。

結果舊石都未埋到身,欣欣就一掌將大石,反彈撼落Samuel額頭度。

Samuel堂當訓低左,前額爆曬缸。

「哼!不自量力!」欣欣語氣極度不屑。

「喂!晨早流流咪嘈住曬啦!」「咪就係!靜啲啦…」打鬥所發出嘅聲響,令樓上嘅街坊相當不滿。

不過欣欣點會理咁多,佢向住暈低嘅Samuel,作勢想射出激光。

呢個時候,我將真氣傳到雙腳上,激發最快嘅速度,衝埋去抱走Samuel。

「嘩!傑傑你好型…」懷內迷迷糊糊嘅Samuel講完呢句,就徹底昏迷過去。

好彩佢只係受左皮外傷,應該無乜大礙。

另一邊廂,Lily將真氣貫通全身,再配合想象力,令到自己化身一部比例1:1嘅初號機。
「乜玩到咁大?不過你唔係以為,咁樣就對付到我下話?哈哈哈哈!」欣欣望住眼前巨大嘅初號機,放聲大笑。

就趁條八婆嘅注意力去曬Lily身上,我嚟一招埋身突擊,將體內僅餘少量真氣,聚積喺拳頭之上。

隨即我意想出星鬥士星矢嘅絕招「天馬流星拳」,以超越音速嘅速度,一秒擊出幾十拳。

殊不知欣欣眼尾都唔洗睄,一手就捉實我嘅拳頭:「搲痕都嫌細力啦!」

「啪啦!」

對方揸住我拳頭,出盡力捏爆我啲手指骨。

好在呢個時刻,變成初號機嘅Lily出手攻擊,條八婆為左閃避先肯放開手。

巨型嘅初號機拎住高振動粒子刀,向住欣欣不停揮斬。

但係欣欣閃避速度極快,輕而易舉就避開曬每一下嘅斬擊。

跟住條八婆縱身一躍,跳得半空幾乎九樓咁高:「就等我俾你地見識下我嘅真功夫!」

欣欣伸出右手食指,有深灰色嘅光慢慢積聚喺手指前。

佢指向初號機個頭,一邊出招一邊大嗌:「厄命絕運衝擊波!」

深灰色嘅光束以肉眼睇唔到嘅速度,一擊命中初號機個頭。

「砰!!!」

一下劇烈嘅爆炸,令Lily被逼解除意形化。

Lily全身傷痕累累,趴喺地下,失去戰鬥能力。

「依家就得返你一個啦,林嘉傑!」居高臨下嘅欣欣啪一下手指,射出激光。

處於下風嘅我,無法還擊,唯有到處閃避。

目前就得返我一個,勢孤力弱之下,若果要絕處逢生,或者就只有嗰一個辦法。

「你依家後悔未呀?本來乖乖地接受命運嘅安排,同我一齊咪好好地囉!點係都要咁犯賤,破壞上一世嘅誓約?」欣欣不停射出黑色激光。

我一邊閃避一邊回答:「我再講一次,無論上一世嘅我講過啲咩,都與今世嘅我無關!同埋命運嘅安排唔係大曬,唔通命運註定我要食屎,咁我都要照食呀?」

「咩話?咁你即係話我係屎啫!」

「我無咁講呀,係你自認喳!」

「可惡!死到臨頭仲咁串嘴!」

震怒嘅欣欣伸出食指,作勢要使出剛才嗰招衝擊波:「我要你死無全屍!!!」

旦夕之間,我再次運氣,將真氣谷到去雙腳下,然後極速逃跑。

「砰!!!」強勁嘅衝擊波射到碼頭岸邊,激起幾層高水花。

「死八婆!有本事就嚟殺我啦!」我一邊走佬,一邊出言挑釁對方。

欣欣怒髮衝冠,嬲到個樣揦埋一舊,極度兇狠猙獰。

我一路逃走,對方就一路從後緊貼追趕。

直至跑到去張保仔洞口,前路被幾塊巨型大岩石包圍住,再無路可走。

「哎喲!無埞走啦?橫掂都死路一條,不如直接跳海啦!哈哈哈!」欣欣逼到埋身。

「呵!你以為我唔敢呀!」我動身想衝去跳海。

下一個瞬間,欣欣閃現眼前,單手叉住我條頸,將我成個人壓喺大岩石上:「講下笑渣,我點會俾你跳海死,咁豈不是益左你?你係死都係要死喺我手上!」

佢隻手緊緊咁捏住我條頸,令我幾乎抖唔到氣:「要殺就好快啲郁手,否則俾我走得甩,我一定會嚟反咬你一啖!」

「哈哈哈哈!反咬我一啖?乜你呢隻喪家之犬,仲有能力反擊咩?」欣欣啲指甲插入我啲肉度,搞到我條頸流血。

我呢刻保持冷靜,不懂聲色咁運氣。

「好啦!廢話就唔多講,係時候送你上西天!」

對方一隻手捏住我條頸,另一隻手就用嚟出招。
又話埋尾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞