[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
其實都睇際遇
我自己比較好運,
Fg commercial 15k
唔一定要入cpa firm 既

我有份大公司offer 12k
已經應承咗,做著先

一開始都只係offer 我13k
過左probation 先加到15k炸
加油,加人工唔係無可能
其實都睇際遇
我自己比較好運,

已經應承咗,做著先

加油,加人工唔係無可能

你過probation加2000咁多
你做咩位呀,我呢個19 account officer咋,做著先咁解
有個on9問題
big4會幾時開始接受application?
其實都睇際遇
我自己比較好運,

已經應承咗,做著先

加油,加人工唔係無可能

我係2016 FG
都係commercial 15k
其實呢個數唔算高
準備黎緊下個月辭職搵個份
其實都睇際遇
我自己比較好運,

已經應承咗,做著先

加油,加人工唔係無可能

我係2016 FG
其實呢個數唔算高

fg算高啦,但你要考慮埋頭幾年你人工加幅會少過做firm,姐係話一開始比多d你但之後加得慢
我都係fg入唔到big4入左d大少少既local(全公司計埋admin com sec都有過百人)

俾d參考你

上年一入去開價10k
過3個月試用期11.5k
做唔夠一年,今年3月appraisal13.5k

無ot,經常6點sharp走, peak都係一個禮拜10點

人工就覺得算係咁la,但前景真係無乜始終唔係big4,我自己就諗住q完先諗轉工或者轉行

但我嗰條team manager做左10年都未q一樣都升到manager

做10年都唔q 跟呢d人學野 一定學壞手勢

應該話做10年都唔q
呢條友做野應該都唔多掂

唔可以咁樣睇人ge
我眼見好多q左做野都係唔多掂
識fd 40k fg big4

係真唔係
gpa再高都好,business fg識咩值40k

Big4 fg 40k

你出來做野未
有個on9問題
big4會幾時開始接受application?

上年八月
其實都睇際遇
我自己比較好運,

已經應承咗,做著先

加油,加人工唔係無可能

我係2016 FG
其實呢個數唔算高

fg算高啦,但你要考慮埋頭幾年你人工加幅會少過做firm,姐係話一開始比多d你但之後加得慢

我知係加得慢呀
諗緊好唔好轉其他e.g bank
我都係fg入唔到big4入左d大少少既local(全公司計埋admin com sec都有過百人)

俾d參考你

上年一入去開價10k

人工就覺得算係咁la,但前景真係無乜始終唔係big4,我自己就諗住q完先諗轉工或者轉行

但我嗰條team manager做左10年都未q一樣都升到manager

應該話做10年都唔q
呢條友做野應該都唔多掂

唔可以咁樣睇人ge

但10年都考唔到一定係弱智

俾d參考你

上年一入去開價10k

應該話做10年都唔q
呢條友做野應該都唔多掂

唔可以咁樣睇人ge

大部分non big4 人
做事囫圇吞棗
考試不求甚解
Treatment standard 死記硬背不曉變通
依類人做事會好得去邊

就算做過big4 有D人都係咁架啦
唔好下下都用big4 non big4

依家落番二線 firm 做
眼見自以為做事快就等於技術超凡的空心飛機王比 big4多得很
問佢一兩句 treatment 的 rationale 就露底

點解你要落番二線firm 做
如果fg喺big 4做corp fin 想轉去PE/corp fin 應該簽左cpa先轉 定係頭一兩年走?
如果fg喺big 4做corp fin 想轉去PE/corp fin 應該簽左cpa先轉 定係頭一兩年走?

如果只是轉到去細行,如民信個類
留番係度好過

應該話做10年都唔q
呢條友做野應該都唔多掂

唔可以咁樣睇人ge

但10年都考唔到一定係弱智

偏偏依個世界弱智的港豬好多
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26726263&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

如果你過份強調某個CPA牌有幾尊榮,那只代表你沒有其他賣點。如果你過分重視取得CPA牌為邁向成功的唯一起步點,那只代表你眼光狹隘。

它不是事業成功的保證,更不是成功的終點,只是遊戲起跑缐的基本門檻,但起跑線的位置前後因人而異。

但如果花十年時間連起跑線都未去到的話,不論前因如何,都應該重新考慮自己是否適合這一行,不是說沒有機會成功,只是比其他人落後太遠太遠了。

屌 香討個面堆人係墊屍底

唔好咁講
現實好多依類牛
曬咁多時間考試
不如走去讀護士學校工業學校做地盤做護士好過做廢牛

睇香土唔好咁認真,好多假膠嫁
呢度都好多假膠
做audit入唔到big 4 等於冇用,只會付出極多收入很少;做commerical acct clerk呢,人工會高d, 又唔駛點ot, 但做極至多去到assistant accoutant, 人工2xk左右,accountant同manager大都留番俾big 4出黎果d, 結果又係仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞