[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
是咁的,我早兩日見咗份auditor嘅工,local firm嚟
佢今朝晨早打嚟offer $11000

我想知行情究竟係點,佢係咪搵笨?
Big 4都係14000-16000
首先你要講下咩叫entry level ?
會計 定 bookkeeping?
前者12000 不能再多。後者再減。
N 年前的經驗。
當然蓮燈仔月入五萬是很正常的,千萬不要比較。

Local firm .....簽到經驗嗎?
咩學歷先
fg預左被人壓
差唔多
比錢你學野喎
一次過答晒先

1. 海龜fg
2. 佢話請junior auditor
首先你要講下咩叫entry level ?
會計 定 bookkeeping?
前者12000 不能再多。後者再減。
N 年前的經驗。
當然蓮燈仔月入五萬是很正常的,千萬不要比較。

Local firm .....簽到經驗嗎?

簽到
佢哋係其中一間authorized嘅firm
一次過答晒先

1. 海龜fg

比多你啦

你個名
巴打都失緊業?
一次過答晒先

1. 海龜fg

local firm 係比highdip/asso Account人做
你去過外國就second tier 啦
一次過答晒先

1. 海龜fg

比多你啦

local 咩都唔識 又簽經驗比你考牌
咩海?top up果種?

唔係,真係去嗰隻
不過唔係名牌,我係香港敗走嗰啲
一次過答晒先

1. 海龜fg

比多你啦

海外大學真係比多你
一次過答晒先

1. 海龜fg

local firm 係比highdip/asso Account人做
你去過外國就second tier 啦

一陣試下
一次過答晒先

1. 海龜fg

比多你啦

local 咩都唔識 又簽經驗比你考牌
咩海?top up果種?

唔係,真係去嗰隻
不過唔係名牌,我係香港敗走嗰啲

咁老老實實你間野出名gpa ok既都有得玩,唔係呢行咁既條件真係諗下做sales或者銀行啦!

就係考慮緊好唔好硬食佢3年之後轉銀行!
一次過答晒先

1. 海龜fg

比多你啦

你個名
巴打都失緊業?

唔係,以前係,做過一排會計覺得好多因素唔再做,有人學歷垃圾想法天真覺得27歲讀完垃圾top up或者去左南澳玩,慢慢入返local上big4但做野好勁
一種學歷好高但做野做落好低能一味問書咁問
我呢就係做野普通,書本智識又係普通,無心考牌唔捱得所以走左

巴打放棄會計之後有咩出路?
宜家我好頭痕
樓主如果你唔入返big 4, 就算俾你考完QP, 經驗都唔值錢
諗過第二行把la
利申: acct grad無做acct
Local firm 11k junior算唔差

利申:某second tier 前員工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞