[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
是咁的,我早兩日見咗份auditor嘅工,local firm嚟
佢今朝晨早打嚟offer $11000

我想知行情究竟係點,佢係咪搵笨?

Local黎講$11000叫高
2nd tier $13000
Big4 $14000-14500 (audit)

不過local建議你都係唔好做
Local轉2nd Tier轉Big4係一個好辛苦既過程
入唔到2nd Tier起就咁想慢慢轉好唔建議
至於Corp Fin... 好多人Q左都轉唔到

做咩呢期個個都吹奏 corp fin?

留係 audit industry 越耐越難去 cor fin
建議一係頭兩年就閃
一係 big4 坐到第五年好走
不過坐得耐唔識人都係入唔到行
識fd 40k fg big4

係真唔係
gpa再高都好,business fg識咩值40k

係真唔係

Big4 fg 40k

台幣就信

係真唔係

Big4 fg 40k

台幣就信

Fg 40K可能係老闆個仔

係真唔係

Big4 fg 40k

台幣就信

可能佢呃鳩我地

係真唔係

Big4 fg 40k

台幣就信

or 佢老豆係大型listed co. 高層
賭王個女都返過big4
傳說個個都怕左佢

咁緊係怕啦大佬 人地過來打風流工 體驗下賤民生活渣
3年前acct grad, 做緊com sec考埋牌路過留名

人工高唔高?
係大行做?trico, tmf果d?
個牌難唔難考?

我都有諗過做com sec
係咪初頭都係cpa firm做?

我好好彩, 一入行就係T字頭返工到依家, 仲要我係男仔
考試方面, acct grad考com sec有一半exemption已經好過好多人, passing rate雖然低但你有努力溫書操pp考多兩次點都pass掛
雖然我有兩科都要retake一次先pass

直接讀開大master好過

開大幾抵玩, 見自己公司個com sec 讀完開大叫做有com sec 牌人工都唔錯, 之前做唔關事的文員
但佢話都要讀下唔好當比左錢實比你pass

你個fd當你地傻仔

你個fd當你地傻仔

最慘係佢真係信
其實都睇際遇
我自己比較好運,
Fg commercial 15k
唔一定要入cpa firm 既
其實都睇際遇
我自己比較好運,
Fg commercial 15k
唔一定要入cpa firm 既

我有份大公司offer 12k
已經應承咗,做著先
3年前acct grad, 做緊com sec考埋牌路過留名

人工高唔高?
係大行做?trico, tmf果d?
個牌難唔難考?

我都有諗過做com sec
係咪初頭都係cpa firm做?

我好好彩, 一入行就係T字頭返工到依家, 仲要我係男仔
考試方面, acct grad考com sec有一半exemption已經好過好多人, passing rate雖然低但你有努力溫書操pp考多兩次點都pass掛
雖然我有兩科都要retake一次先pass

直接讀開大master好過

開大幾抵玩, 見自己公司個com sec 讀完開大叫做有com sec 牌人工都唔錯, 之前做唔關事的文員
但佢話都要讀下唔好當比左錢實比你pass

考完幾錢度
利申:宜家做緊 不過唔好意思問啲senior

咁即係一畢業就要入2nd tier?
入唔到就連做都唔好做?

因為我見有好多朋友都係做左1,2年local
再轉返入2nd tier/big 4
所以我都有諗過咁做

有d唔係好叻既 就入bdo , shinewing到捱

係 得罪講non big4=垃圾

咁即係一畢業就要入2nd tier?
入唔到就連做都唔好做?

因為我見有好多朋友都係做左1,2年local
再轉返入2nd tier/big 4
所以我都有諗過咁做

有d唔係好叻既 就入bdo , shinewing到捱

係 得罪講non big4=垃圾

做會計都係垃圾

留係 audit industry 越耐越難去 cor fin
建議一係頭兩年就閃
一係 big4 坐到第五年好走
不過坐得耐唔識人都係入唔到行

corp fin其實大概係做d咩

To name a few
M&A Strategy
Deal Origination
Buy-side Advisory Service
Sell-side Lead Advisory Service
SFC Compliance
IPO/Capital market fund raising
Financial Analysts
Credit Reporting
Investment appraisals
Factoring
Vendor programmes
Financial due diligence
Business valuation

多會計出身做的就是 valuation, iPo, financial analyst
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞