[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
3年前acct grad, 做緊com sec考埋牌路過留名

人工高唔高?
係大行做?trico, tmf果d?
個牌難唔難考?

我都有諗過做com sec
係咪初頭都係cpa firm做?

我好好彩, 一入行就係T字頭返工到依家, 仲要我係男仔
考試方面, acct grad考com sec有一半exemption已經好過好多人, passing rate雖然低但你有努力溫書操pp考多兩次點都pass掛
雖然我有兩科都要retake一次先pass

你就好啦
我都有apply過trico既acct associate
5月尾trico打過電話問過我expected salary果d
之後我去左旅行
有諗過我會唔會係miss左interview call
不過我gpa得2.8,人地都未必想請
miss call應該唔會發生

我諗我2nd tier既apply全軍覆沒
都唔知搵咩工好

你試下再入紙apply com sec associate la
我個陣send完email無幾耐就收到call叫interview

其實comp sec人工係點 做三年有幾多到?

T記三年經驗應該有around 20k (未Q)
出面聽聞有中資listed co最多可以開到25k
(好似係)

咩叫未Q

qualified

巴打覺得好唔好做 同埋com sec呢行其實工時如何
3年前acct grad, 做緊com sec考埋牌路過留名

人工高唔高?
個牌難唔難考?

考試方面, acct grad考com sec有一半exemption已經好過好多人, passing rate雖然低但你有努力溫書操pp考多兩次點都pass掛

你就好啦
5月尾trico打過電話問過我expected salary果d
之後我去左旅行

都唔知搵咩工好

你試下再入紙apply com sec associate la
我個陣send完email無幾耐就收到call叫interview

其實comp sec人工係點 做三年有幾多到?

T記三年經驗應該有around 20k (未Q)
出面聽聞有中資listed co最多可以開到25k
(好似係)

咩叫未Q

qualified

巴打覺得好唔好做 同埋com sec呢行其實工時如何

個人覺得睇你性格, 如果你係個d坐唔定而又份人論盡的話, 做呢行會好痛苦
com sec既job nature比較悶, 唔同audit咁有得出去, 成日都要坐係寫字樓對住d paperwork, 所以真係要好細心
做野都係咁上下, draft下resolution, prepare statutory forms, maintain company records, etc
如果有得handle listed company就再多d野玩
工時我諗點計都無audit咁chur, 但如果有份handle listed就會辛苦少少, 因為每年year end後四個月要趕deadline出results announcement同annual report要, 所以呢d時間會比較chur
同樓豬一樣 海歸 acct grad
Local firm 得10k 半年加人工先都係11500
已quit 無後悔 自己諗

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

廢青緊 冇咩方向住 有咩大公司既entry post就send cv試下

我都有問隔離登,有人話大公司acct都冇前途
靚位都情願空降big4都唔益你

會計不嬲要入big4先有前途
big4夠三年大把人走
local點會升你做man
係都空降big4入黎個班

你一係入local做一年
第二年再考big4
唔得既真係轉行好

公司秘書個類都可以諗諗

再唔係考稅局

真是 典型old school 會計佬
講來講去都是audit tax com sec依D長工時奴工

有會計底搵 corporate finance executives/analyst 類工好過
升得好快,三年三萬
尤其係iPo
依家 Kingston,messi 同 dun and Bradstreet 請緊 freshgrad

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

廢青緊 冇咩方向住 有咩大公司既entry post就send cv試下

big4夠三年大把人走

第二年再考big4
唔得既真係轉行好

公司秘書個類都可以諗諗

再唔係考稅局

講來講去都是audit tax com sec依D長工時奴工

有會計底搵 corporate finance executives/analyst 類工好過
升得好快,三年三萬
尤其係iPo
依家 Kingston,messi 同 dun and Bradstreet 請緊 freshgrad

Agger
好多人目光狹窄以為個世界得audit

成班人聽埋班濕尻老師老鬼吹 audit tax com sec
如果佢出面撈得掂會留係大學𢭃四五皮野個月
出面做個 SFC 持牌簽名佬閒閒地都過五皮

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

big4夠三年大把人走

第二年再考big4
唔得既真係轉行好

公司秘書個類都可以諗諗

再唔係考稅局

升得好快,三年三萬
尤其係iPo

Agger
好多人目光狹窄以為個世界得audit

成班人聽埋班濕尻老師老鬼吹 audit tax com sec
如果佢出面撈得掂會留係大學𢭃四五皮野個月
出面做個 SFC 持牌簽名佬閒閒地都過五皮

corporate finance analyst會不會係CFA嗰啲人做
有冇巴打做左幾年Audit之後轉做Compliance
仲有grad前發現有樣嘢叫forensic accounting,聽落幾有趣
香港有無?同埋要咩qualifications?

google過,冇乜資料
fresh grad 留名

人工高唔高?
個牌難唔難考?

你就好啦
之後我去左旅行

都唔知搵咩工好

tricor長期請人

利申: 返緊但唔係hk tricor
仲有grad前發現有樣嘢叫forensic accounting,聽落幾有趣

都係big4入面嫁啦, 行頭極窄
其實forensic firm好小請fg

都係big4入面嫁啦, 行頭極窄
其實forensic firm好小請fg

你老母供完你去外國 返到黎得11k 仲要local firm
你都仲要問 做定唔做
你都係曬米飯嫁啦, 考aco好過啦

咁失敗去外國就知唔憂米啦!真心想行就唔好做會計啦,讀書唔叻做野唔醒唔會有得玩仲要捱得,成日覺得做會計既人付出比做sales呀marketing果班既付出多好多收獲又小

我到現在都不明 full time 讀4 年 考QP
轉制課程1年考QP 我點解要用4年來讀Acc....
我寧願讀其他再玩轉制課程。
Shixxxxxt

On9 公會

香港個個會計公會好特別,完全唔會諗下點整高門檻保障會員
以愈多學生會員同會員愈覺得自己勁(最緊要年年大筆會費同考試/講座費進貢
個"專業試"合格rate有4,5成,係所有專業試之冠

19年會轉制
樓主係野雞定點,big4大把海歸人

的確非名牌,但又唔算野雞
加拿大始終唔同美國周圍野雞

咁都起碼試下second tier啦,做local firm真係絕望
有冇巴打做左幾年Audit之後轉做Compliance

識人law degree一grad就做compliance
但係自己account同學就比較少

無所謂,做住先然後唔好停咁搵工,條路都係一直博去big4,有得直接入固然好,唔得就去second tier,再去big4
你老母供完你去外國 返到黎得11k 仲要local firm
你都仲要問 做定唔做

咁失敗去外國就知唔憂米啦!真心想行就唔好做會計啦,讀書唔叻做野唔醒唔會有得玩仲要捱得,成日覺得做會計既人付出比做sales呀marketing果班既付出多好多收獲又小

Shixxxxxt

On9 公會

以愈多學生會員同會員愈覺得自己勁(最緊要年年大筆會費同考試/講座費進貢

19年會轉制

轉制只會推班人去易考的cpaa Acca
一日唔取消 cpaa /acca convention to hkicpa 制度
人只會越來越多
你都仲要問 做定唔做

Shixxxxxt

On9 公會

19年會轉制

轉制只會推班人去易考的cpaa Acca
一日唔取消 cpaa /acca convention to hkicpa 制度
人只會越來越多

黎緊convention to hkicpa都要考FE
講真考唔掂QP而轉走既人有幾多個可以考到FE

不過其實我覺得ACCA要close book先係難
睇過financial reporting既卷其實唔會易過module A幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞