[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
你老母供完你去外國 返到黎得11k 仲要local firm
你都仲要問 做定唔做
你都係曬米飯嫁啦, 考aco好過啦

咁失敗去外國就知唔憂米啦!真心想行就唔好做會計啦,讀書唔叻做野唔醒唔會有得玩仲要捱得,成日覺得做會計既人付出比做sales呀marketing果班既付出多好多收獲又小

我到現在都不明 full time 讀4 年 考QP
轉制課程1年考QP 我點解要用4年來讀Acc....
我寧願讀其他再玩轉制課程。
Shixxxxxt

On9 公會

香港個個會計公會好特別,完全唔會諗下點整高門檻保障會員
以愈多學生會員同會員愈覺得自己勁(最緊要年年大筆會費同考試/講座費進貢
個"專業試"合格rate有4,5成,係所有專業試之冠

一定無5成 37-40%
但其他就認同

上次module c....

你唔提下module d既

岩岩先留意到咁低
外國返做local 仲話3年就唔做 咁而家做黎做乜 貪local exp值錢咩

我感覺讀咗會計人生已經食晒屎
早知以前跟其他嘢讀,要會計用conversion好過

玩撚完

唔好限死自己讀ACCT一定要做ACCT先 好多出路既

我就係想及早抽身
可能有巴打話11k畀多我,但除返開工時真係值咩? 而且之後轉big4又一係唔請一係discount似乎處處死路
巴打有idea不妨提點下我,我都想知讀acct唔做acct有咩alternatives

btw細佬諗住讀IT會計同IT邊瓣狗啲
外國返做local 仲話3年就唔做 咁而家做黎做乜 貪local exp值錢咩

玩撚完

我就係想及早抽身
可能有巴打話11k畀多我,但除返開工時真係值咩? 而且之後轉big4又一係唔請一係discount似乎處處死路
巴打有idea不妨提點下我,我都想知讀acct唔做acct有咩alternatives

自己諗下值唔值啦
俾盡你local firm non-peak 7點放工 你真係升到d咩位?
你咪又係做2/3年唔知自己做緊d咩 之後諗住出去揾返big4/2tier
但人地big4 2tier又覺得你未夠班 好d就會discount你1-2年
分分鐘人地覺得你冇料唔請你
到時就做死一世local firm?

我自己就好後悔入左local firm
走又走唔到 唯一一條出路就得返轉行
做 auditor 除非你無第二條路 口
如果唔係會好慘
岩岩in左間外資大公司account clerk
人工多間local $12000,少OT 
有QP subsidies同in我果個話會簽到exp俾我 

呢間係咪算ok?

玩撚完

我就係想及早抽身

自己諗下值唔值啦
俾盡你local firm non-peak 7點放工 你真係升到d咩位?
你咪又係做2/3年唔知自己做緊d咩 之後諗住出去揾返big4/2tier
但人地big4 2tier又覺得你未夠班 好d就會discount你1-2年

就係咁先要揾大家傾下
巴打宜家點算

呢間係咪算ok?

之後見到上面的位的9成都係big4 空降落黎
第一年你想幾多
但出手咁低 學夠第二年好走喇
acct degree fg
2nd tier in唔入

其實自己都唔想考qp
以前part time做過1年local cpa firm
但覺得cpa firm唔係好岩自己
老闆比左full time offer我
都係11000一個月 但我reject左

老闆建議 唔考cpa既話 就去做bank
做commercial acct clerk會冇前途
做好多年都會得2萬人工
又會冇得升

其實自己份人冇咩大志
只求盡時放工 準時出糧
想入大公司 唔洗比人炒
去外國讀野雞仲要讀acct
真係曬米飯

其實自己都唔想考qp

做好多年都會得2萬人工
又會冇得升

其實自己份人冇咩大志
只求盡時放工 準時出糧
想入大公司 唔洗比人炒

你預著個好老闆
聽講近年bank請aml, fcc人工都唔差
真係曬米飯

呢句真

其實自己都唔想考qp

做好多年都會得2萬人工
又會冇得升

其實自己份人冇咩大志
只求盡時放工 準時出糧
想入大公司 唔洗比人炒

但bank係咪一定又teller做起
又或者有cpa/cfa牌 bank睇唔睇

呢間係咪算ok?

之後見到上面的位的9成都係big4 空降落黎

咁就唔知
其實長遠來講總希望對公司各方面包括行政同operation都有興趣,唔想限死自己喺會計所以希望搵到一條清晰嘅career path,就算升都唔想同big 4撚爭做fc,睇一世balance sheet
真係曬米飯

呢句真

咁佢講得冇錯嘅
係我能力問題

玩撚完

我就係想及早抽身

自己諗下值唔值啦

就係咁先要揾大家傾下
巴打宜家點算

依家都揾緊工 我都想知點算好

其實自己都唔想考qp

做好多年都會得2萬人工
又會冇得升

其實自己份人冇咩大志
只求盡時放工 準時出糧
想入大公司 唔洗比人炒

你預著個好老闆
聽講近年bank請aml, fcc人工都唔差

我反而覺得自己唔夠料做aml, fcc

做aml好似要好熟bank既流程
而且好似要有bank相關經驗
加上我對bank既流程係勁唔熟
又唔熟關於bank既law
我諗我連cv都唔敢send過去

以前part time淨係做過admin, commercial acct clerk, local cpa firm auditor
同樓豬一樣 海歸 acct grad
Local firm 得10k 半年加人工先都係11500
已quit 無後悔 自己諗

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

唔係想收你皮 不過會計都唔店 IT更加唔洗諗
IT難過會計多多聲

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

IT難過會計多多聲

細佬準備轉IT
佢宜家nursing但話無興趣

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

IT難過會計多多聲

細佬準備轉IT

IT degree果班都大把人轉行
IT又難又時間長人工又唔太過 仲要無社會地位

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

IT難過會計多多聲

細佬準備轉IT

IT degree果班都大把人轉行
IT又難又時間長人工又唔太過 仲要無社會地位

佢好似話想讀digital entertainment
好似唔係傳統IT,係product design+app design之類

咁巴打有咩做
想認識多啲出路

廢青緊 冇咩方向住 有咩大公司既entry post就send cv試下
樓主係野雞定點,big4大把海歸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞