[認真] entry level 會計 應該幾錢人工?

272 回覆
5 Like 4 Dislike
去外國讀野雞仲要讀acct
真係曬米飯
你老母供完你去外國 返到黎得11k 仲要local firm
你都仲要問 做定唔做
你都係曬米飯嫁啦, 考aco好過啦
巴打幾歲
你老母供完你去外國 返到黎得11k 仲要local firm
你都仲要問 做定唔做

咁失敗去外國就知唔憂米啦!真心想行就唔好做會計啦,讀書唔叻做野唔醒唔會有得玩仲要捱得,成日覺得做會計既人付出比做sales呀marketing果班既付出多好多收獲又小

我到現在都不明 full time 讀4 年 考QP
轉制課程1年考QP 我點解要用4年來讀Acc....
我寧願讀其他再玩轉制課程。
Shixxxxxt
你都仲要問 做定唔做

咁失敗去外國就知唔憂米啦!真心想行就唔好做會計啦,讀書唔叻做野唔醒唔會有得玩仲要捱得,成日覺得做會計既人付出比做sales呀marketing果班既付出多好多收獲又小

Shixxxxxt

On9 公會
你都仲要問 做定唔做

Shixxxxxt

On9 公會

真心。要考牌不一定要讀account degree 的
信轉制保平安
記得交會費
外國返做local 仲話3年就唔做 咁而家做黎做乜 貪local exp值錢咩
你都仲要問 做定唔做

Shixxxxxt

On9 公會

香港個個會計公會好特別,完全唔會諗下點整高門檻保障會員
以愈多學生會員同會員愈覺得自己勁(最緊要年年大筆會費同考試/講座費進貢
個"專業試"合格rate有4,5成,係所有專業試之冠
你都仲要問 做定唔做

Shixxxxxt

On9 公會

香港個個會計公會好特別,完全唔會諗下點整高門檻保障會員
以愈多學生會員同會員愈覺得自己勁(最緊要年年大筆會費同考試/講座費進貢
個"專業試"合格rate有4,5成,係所有專業試之冠

一定無5成 37-40%
但其他就認同

上次module c....
外國返做local 仲話3年就唔做 咁而家做黎做乜 貪local exp值錢咩

我感覺讀咗會計人生已經食晒屎
早知以前跟其他嘢讀,要會計用conversion好過

玩撚完

big4係咪只要fg,唔會收local?
local exp好唔值錢
有同學做左兩年local 轉2nd tier比人discount足兩年
好少會平grade過 建議搵返2nd tier/big4先
有同學做左兩年local 轉2nd tier比人discount足兩年
入唔到四大轉行吧 工時長,人工低,發展又唔大,撞到仆街公司同上司更慘,巴打係轉行就早D轉

big4係咪只要fg,唔會收local?

係收好多FG既 都會有D MIDJOIN

但MIDJOIN多數都係BIG4跳BIG4 or 2ND TIER

Local 聽人話有但我冇見過

咁好正常姐, big4睇大藍籌盤數 同你local 睇 普通公司仔盤數 其實做緊既野係二回事

我感覺讀咗會計人生已經食晒屎
早知以前跟其他嘢讀,要會計用conversion好過

玩撚完

唔好限死自己讀ACCT一定要做ACCT先 好多出路既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞