機械人產品綜合討論區 #24 謝絕老翻 歡迎互毒

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
除左面相差d,真係無投訴
無架啦
之前嗰兩隻天元突破同鐵甲萬能俠
擺到明係蝕住賣
砌好過口碑

D size咁大隻又咁重,
設計隻野組合出嚟嘅分件一定好多
配件唔算少
外型又有晒設計唔係亂嚟

得罪講句,你信唔信三位數或者1000頭
可以出得到呢啲正版授權嘅模型?
俾笨大出,$1000都係買啲細細隻嘅mr,重要QC問題一定大過晒ccs

我相信,呢間野之後只會越嚟越貴
但暫時來講,
二千蚊左右嘅價位依然係市場來講算係可以接受
如果質素係keep得到
我都會繼續俾錢買
講真其實近年來俾我既感覺係
日本廠商喺設計合金玩具呢方面,進步太少
食老本嘅嘢太多

再加碼呢而家合金玩具真係多咗好多競爭
日本動漫品牌肯授權比其他國家嘅公司去設計成品玩具
Threezero Pose+ ccs kitzconcept諸如此類又整機動警察 Eva gggg marcross 又盛
千值呢d披着日本公司個殼做玩具既又進取

日本大佬Bandai主導既超合金魂慢慢沉淪左落去
變咗淨係識食高達條水
最仆街係,又玩魂限DLC
明明以前啲武裝係送晒嘅,而家買啲DLC
仲貴過個本體
其他日本公司又唔生性
反而海外啲玩具品牌仲大方啲

真真正正日本玩具公司係呢10幾年嚟進步最大嘅
我相信對玩家來講其實係拼砌模型
模具世界第一
分色同水口幾有進步
係真係做到系列嘅驚人進化(抽緊機戰水)
買定聖水加固關節
都幾肯定你唔止開兩隻,繼續開繼續影
BANDAI D人材去晒GSC

睇到GSC依家係有心出
唔再係果幾個大IP,係咁出D幻之機體出黎
砌定完成品對我無所謂,肯出就已經好好
基本上同意晒你講嘅野,但蝕錢賣頭兩隻呢點有保留。
呢班有攞授權嘅,我諗應該有老變第三方個堆份,再加埋其實BAMDIE,老千等大燃嘅現有產品都俾左唔少位佢地借鏡,就算自主研發,都唔係由零開始。

再者模具個度亦無十幾年前咁貴,好多第N方老變啲價錢都低都嚇死人。

隻真Getter做26粒燈係新嘗試,架生俾齊,算係抵嘅,但價錢確實一次過跳太多,至少我身邊買左頭兩隻嘅朋友,唔少都覺得定價高左啲。

總結講句,多啲廠搞鳩BAMDIE絕對係好事,呢兩三年見到多返機械人玩具,係開心嘅
BAMDIE成品部依家靠MB都夠賺,不思進取到GX 100都HEA做

GSC…我唔太想砌模型都焗住要砌,真係一大堆幻之機體,簡直CLS
玩具台有呢啲有意義討論真好
如果我咁樣屌Bandai不思進取,
喺以前個mb 台一定俾人圍屌
話我”吹奏大陸+香港啲垃圾公司”
“唔鍾意玩日本玩具咪走囉”呢d
GSC 可惜在啲膠唔得
啲水口幾正,夠薄+係邊位或者有隱藏
建議你可以去做下牌子 / 廠公司計下成本先講賺/蝕住做

只可以講好簡單一個觀念 呢個世界無一個行業既老細會同意一單生意無錢賺/蝕錢都做 無人開善堂的

同意呢個大陸牌係比起其他牌子抵玩 但係係因為其他公司賺得多 食水深
除咗以前CMS會出多啲勇者同藍光人系列,其他廠好似都完全無諗過要踏足呢兩個系列,最多都係得勇者王

本身都唔得閒砌模型,但係依家都買齊晒藍光人嗰幾盒
因為真係唔知以後仲有冇廠肯做
其實我想講蝕錢賣嘅意思係想指食水冇咁深
用錯咗詞彙sorry
天元突破賣1350,計埋佢啲授權+個模同運輸設計宣傳嗰啲成本
我相信應該賺得微乎其微,對比起其他廠
銷售對象問題, 睇藍光人勇者大個班而家夠購買力, 早十年未有
我估呢段時間因為疫情
個個多咗好多時間砌模型
連日本都模型荒,所以間廠先夠膽去馬
大陸廠個成本可以低到你唔信,所以好難相信佢前兩隻係賺少左,今次真三一比前兩隻都大,加上燈既設計,成本多左,又想賺多d,咪set貴d
https://youtu.be/G10eCsLGyRQ
日本千值R1 review來了
多啲嚟吹水
只要唔係人身攻擊針對呢度巴打
廠, 產品, 行銷手法, 點屌都無所謂
因為咁多間廠咁多產品都抵屌
FROM 十幾年前BAMDIE SOURCING經理
定價會係佢地成本五倍
因為要計埋廣告MARKETING費用
當時佢地出六神合體合膠魂想搵我前公司QUOTE價做主角塊水晶, 最後傾唔成

個人感覺依家應該唔止5倍, 間間廠啲定價近五六年全部坐火箭咁
個人覺得真係OK, 至少夠紥實
屌完會落入左個LOOP , "又要屌又要買"
講真咁多COMMENT 邊接納到得咁多, 點整都實有位俾人入
問題係而家玩玩具咁多年都係一個文化就係大大力插撚左先, 到成品係好就大大力吹, 而家MB 都係炒得先多人落坑多人傾, 唔吹落去點繼續炒

CCS 隻天元都炒到同隻三一同價
同做人一樣, 無計
所以首要係呢度唔人身攻擊同撩交嘈就得

至於屌住買
我都仲買緊BAMDIE啲SHM

大力插應該係玩具論壇界大毒瘤TOYSDAILY嘅優良傳統
天元產品少,如果唔再販
繼續炒高
但應該短時間內唔會住
其實隻野個頭真係唔得

紅蓮螺巖如果剩係計最好扭, 我覺得係SR, 不過一跌就會爆腰
其實都無計, 得一間廠出都焗買, 幾何有一隻機械人會幾間廠一齊出
而家都係得超獸, 真三一, 帝皇萬能俠有得俾你揀
GS 出勇者咁落力, 全膠無鐵都要俾錢啦
GS 超獸又出得幾好 不過應該都好貴下
CCS 隻三一又真係正, 但又有D想等埋MB 出會係點樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞