銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Ibank fo當跳板出去
應該都係法資個幾間contract trainee?
好彩既跳到去bb fo perm位都唔出奇

Cmb mt 可能會比較stable
不過cmb就唔洗諗上返去ibank
teller有無得6點前收工
想請教大家既意見/經驗,本身做開banking IT PM / BA, 如果入左insurance industry之後會唔會好難入返banking industry?
想問ibank d client service trainee contract 可以有咩出路
有咩record?
想問下各位Ching 意見
如果睇出路同晉升機會
Bank mt 同 big 4 consulting 應該選邊條路比較好?
兩樣完全唔同嘅嘢嚟㗎喎
睇吓你係乜bank乜division既MT 同埋你興趣係邊方面
Citi bank cmb肯定好過big4
Citi 就去馬啦你又未做過consulting don’t expect too much on that
不過亦都好老實講 CMB Graduate Programme就一定係做RM
呢樣就睇返你自己有冇興趣
法資紅黑我見唔少人internal trainee轉perm
不過轉其他team > 留係原team
都係睇彩數 有hc 你又做得ok咪轉到perm
其他bank唔清楚

Ibank fo轉到perm 人工多cmb一大截
同埋自己諗下想行邊條路 ibank 同cmb都真係兩樣野黎
Ching received citi offer la?
其實好睇你fo 係咩位 做d咩
有d易轉 有d就。。。
公司可以轉做AML support , 有冇巴絲做緊類似既post 想請教下前景
Yes
幾時收到call ga?
今日下午
Congratsss我要繼續搵工了
想請教下如果非商科想入bank做regulatory compliance嗰類可以點入行 除咗睇吓regulation可以有咩幫到手 因為啲compliance intern都唔會請我
base 分別幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞