銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
2個都2 round interview
hsbc 3星期,hase 1個月
Threshold gpa要幾多?
我諗樓上想工作外學下嘢睇下有無機會入行?
我明
但現實就係除左relevant experience & deal exposure外學乜都係浪費時間
感覺好多top tier finance industry嘢都係咁
入行前盲中中唔知邊度搵嘢prep
入行後所有範疇都有新嘢學
hsbc
好老實講
Sell-side 只係people business
對人既soft skill重要過 technical/ Financial skill
你既主要目標係close到單deal 又唔到仆大街
我做個PC fund只做senior secured = 近乎stupid money provider
無乜專業可言

當然我只係做d 2/3 線行 同Bb無得比
咁Scb bdo $17000 同 HSBC cso $15000 點揀好?
GBO 21500? 無做過銀行嘅Ugrad都請? 係咪會比人卒到傻
想問普通BBA Ugrad無做過銀行 點樣先入到corporate/ commercial 做?
19k
Hase gbo 捱一年走
Scb升底低 hsbc冇位你升
做緊類近嘅嘢 但仲係newbie樣樣野都唔識無咩方向咁
點解既? hsbc多數唔ot?
使唔使要牌(surveyor/engine牌)同跑數?
精英:MT
中上:GT
普通人:開戶/support 位/CS之類
我都係junior analyst
不過做fund raising要睇好多PD reports & 做左好多assignment 去 study competitors & review 過去五年間firm close 左既LevFin deals
唔使
好似3.3唔知今年有無變
路過一問 好迷惘

而家係恒生做緊GBO
但完全唔識跑數 即使meet到target
但望住RM 條路都係搞唔掂
想轉field 又唔知可以做咩

行申:垃圾 BBA U GRAD
恆生rm只係保險佬 好少做inv
跳出去rm學下inv又係另一體會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞