銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問下銀行呢個industry黎講 做tech role 搵錢d( sas/python/analyst/programmer)定sales role (Rm) 既錢途會好d
做得tech都唔會揀做rm啦
無得咁比較 RM有廢有勁
呢家Final year 準備 grad
爬左幾個post 都有少少野問下
想問下想行RM個條路 係咪唔一定要由teller做起? FG都係可以applied ARM爬上去? 同埋係咪門檻都幾高下?
Teller係咪真係唔係走頭無路都唔好做? 因為我見過其他post都有ching話可以做半黎拎下經驗
最後一條係 Wing Hang 有個Graduate Talent Programme 但要做成24個月係咪唔好做比較好
小弟自認爬文唔夠多 呢排會再爬多D 希望大家可以解答下
唔一定
但做得分行學識teller 嘢一定對你日後發展RM 條路有幫助
中銀文化點樣?
Retail定corp / commercial先
Corp > commercial > tech > >>>>>>>>retail
大家點睇JPM - lending solution analyst 前景如何
只要恆生gbo捱返年幾 就跳到出去做RM
前題要捱到
Retail rm有呼吸都做得
入行hase gbo 沒有之一
極速加人工升rm 捱得就得
睇人工 覺得自己冇乜技能搵30,40k up咪入行
commercial既arm first grad易入?
Corporate actions 有咩前途可言?
PWM?
通常呢D位開幾多k?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞