銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
3萬又有 甚至7-8萬都有 視乎咩segment 咩經驗
我之前做operation, 依家想做返front office, 我要apply咩位先可以升到rm
hase好似太chur? 咁渣打bdo做起如何?
Private credit 點入行?
我levfin intern後internal 轉入PC
基本上同行都係LevFin底
其實hsbc mt兩年後人工係幾多?五年後正正常常又係幾多?
Scb升起 嗰底好撚低 跳出去都唔好嗌
loan operation有無邊間好做 做過中資好辛苦 晚晚做到8,9點 人工又低定其實間間都唔好做
ARM / RM support 做起,ops 同RM係兩樣唔同嘅野,無咩transferable, 但同一時間RM係咩特別條件 (除非係corp / PB嗰啲)靚女又容易啲

你想做邊範RM? Retail? SME? 本身做開咩ops?
Loan ops 無邊間好做,間間都差唔多(某啲銀行介面靚啲/多啲automation),如果頂唔緊個job nature,不如轉第個工作性質好過,ops啲workflow都係由頭學過
唔係喎 event driven strategy喺hedge fund好常見
嗰班人無論bo定fo都要sellside人過去幫佢地搞corp act m&a operations同pricing
兩年有人升到VP, 有人仲係AVP

有啲人3-4年就升SVP

唔同banking RM又有分別,假設你講commercial banking RM

2-3年 可以4-5萬
5年上到6-8萬都可以
係,依家hedge fund唔會純玩long short position only, 好多都轉哂做event driven, event 已經係新時代轉型嘅產物
Ops 做上去大多數係做people manager,你管人feel唔feel good
一定有幫助,你講嘅corporate real estate 比較少傾租務,多數係facilities management 啫係乜野都做(唔止branch仲有office),當然落手落腳嘅野你會有vendor畀人管
都係ops 性質,一樣做上去係people manager先有得升,分別係domain knowledge 唔同,都係邊做邊學
感覺上settlement 會比 onboarding 多啲exit opportunity, given that 你鐘意做process improvement , system enhancement , 加上黎緊HKMA會推CBDC (block chain 結算),如果你ok digital 嗰方面,又有機會接觸到上面嘅嘢,你exit 轉去business unit都可以

但係你見工嘅時候要探下口風,睇下有無咁嘅機會,如果齋落手落腳做BAU,就無咩value added
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞