銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
哩種ARM有冇前途 之後升上去係唔係要做RM跑數
想問一下commercial/corporate ARM前途點樣
洗唔洗跑數 之後係唔係要升RM
主要係retail經驗對CMB冇咩幫助,唔關高唔高要求事,同埋咁樣轉好大機會要減人工,可能HR都費事搞
呢個係開戶位,算係CMB踏腳石,但要升幾級先會做borrowing 客,有得揀當然做ARM較好
Thanks 可唔可以講多少少條career path係點?
想問下如果我想take第二間offer
但本身interview完大貓收到offer先reject佢 個底會唔會花?
定take左個offer做陣先走 點樣做好d?
好似要sell 2i, 考咗牌先啦,其他要求唔太清楚
正路係ARM, RM, SRM, TH咁上,但HSBC分工好細,RM之前條path好似仲有好多級,可以LinkedIn 睇下人地d profile 吧
我諗唔會,好多人都take offer後再reject, 最緊要有交帶,唔好no show, 拎offer做一陣再走感覺仲衰
唔洗
Ugrad 入行諗緊做Retail 定 commercial好
Retail好似d野可掌握d, 身邊d人又話咩做retail拎經驗先 可唔可以比d意見
兩邊都apply先啦,有offer再諗
2021 grad?
Yes
咁即係遲早都要跑
第一次轉工,返咗新工2日,又有第二份工嘅offer,真係唔做,遞信即走,會唔會blacklist?
會100%
ARM同RM都是要跑數的
有冇話幾時會cancel record?
一直都會有la
ARM跑開戶姐
唔洗真係咩盤
其實好睇銀行structure, 有啲ARM只係support RM,幫手寫credit report, call report, 開戶之類,呢啲唔使跑數,有啲就只跑deposit,有啲就做細客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞