銀行 banking career 討論區 (5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
anyone know 恆生corp culture?
LF係咪比dcm更飽和?
請問有冇師兄熟fund manager既career?

去private credit/ debt fund 入面做credit risk management 好唔好?
有咩career path 同exit?

上網搵唔到太多資訊
本身做銀行credit risk
BO? 咩function
有BB 做BB 搵機會跳FO or 儲大個base salary再轉喇
PC/ top tier PE FO Junior 既compensations 都差過banking 何況M/BO
想問各位巴打
做hsbc teller如果唔跑數會點
唔諗升,爭係想有份穩定嘅工作
求其做份底層bk back office都好過teller
暫時未有degree,pt讀緊
呢1-2年都係要屌住teller先
巴打知唔知teller死都唔跑數會唔會俾人趕走
點會
大把sales冇數
你叫佢夠膽炒你
都冇人肯做teller
一定唔會 而且冇degree都可以做back office 你search下boc嘅Po
如果想做front office,無經驗 非三大BBA grad應該點發展最好?
大貓CSO 做起如何?定其他好d
Hase gbo hsbc升好慢
無銀行經驗ugrad請唔請?同係咪hase預左最辛苦 見個個話地獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞