水晶撚入嚟 (49)新手睇晒置頂先再問

1001 回覆
8 Like 17 Dislike
呢樣真,有啲唔講二百睇落可以仲靚過五六百
不過買完我都覺得我果條真係唔太抵
唔識野 但係就咁睇清清地藍光又明顯大概明佢賣呢個價
月亮大細珠 同個價錢比又係幾何級上升
一個8m一個11m 同quality 我見過 一條千幾 一條幾千
淨係大細珠分別 不過係透 同多藍光
應該係智商稅睇落似南非月(商稱)
不過月亮石 一清個價就跳得好勁
睇自己負擔能力去追
其實我問過 分産地係冇意思
因為每個地方都有高貨次貨
但由於月亮石算係貴價小小既石
所以個市場好多人工野
例如買返黎好靚 戴戴下就唔靚 個d有機會係注膠
所以又平又靚既月亮石唔好以為係好野
又咁講 做生意唔吹噓自己既專業能力又點會有更多既客呢?

焗色加熱呢個問題好多時唔係賣家可以選擇, 入貨個廠一返原料就拎哂去做處理(加熱 注膠)。

你話有錢買左批貨咪可以唔做處理囉, 但果舊錢唔係幾萬幾十萬。你估下做廠既每批貨幾百幾十萬上落, 理唔理呢啲蚊型零售?

係~你可以話零售唔賣加熱咪得
咁好多野周街都唔使賣。eg 黃晶, 茶晶, 紫晶, 托帕, 海藍寶,紫鋰輝, 甚至裸石市場都少一大半
你唔賣而周街都賣緊就變左少左款式, d客咪揀去多款既鋪
原來無擺個資料list出黎
有啲水晶既產地會影響外觀
例如國產彼得會碎啲 納米比亞會大塊啲
印月可以好似玻璃咁透 南非既就算係全清但晶體都係濛濛龍龍咁
有啲礦區既碧璽會特別深色 等等等等

https://docs.google.com/file/d/1HaZfYOtW-W-vvXo5Ob3cXTs_HY9FdI5Q/edit?usp=docslist_api&filetype=msword
係架 其實產地係無意思 , 除非好似坦桑咁得一個地方先有
每個地方都有靚野,醜野, 根本生成條件除左成份熱力外, 決定生得靚唔靚係random 。
成日有朋友一聽紫晶係巴西就不了, 其實烏拉圭都好多好醜好淺色

所以我先寫商稱 因為呢種月產地最多反而係印度

同埋最重要一樣野 ,賣家講話係A呢個產地,咪又係自己google/批發話佢知。 你估個個批發真係當地掘出黎賣咩, 佢地又係上手話佢知邊度黎, 上手都可以係google/百度, 見咩產地多人要就吹出黎咋。
不過香港人唔鍾意聽真野
近排聽到有茶超
茶超 其實有, 超七其中一種色係茶晶底
大到
其實你知佢成份就會知啲咩7吔7點解咁叫,當然有啲商稱不在此列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞