躁鬱症躁期緊 好想搵人傾計 你問我考慮答

460 回覆
49 Like 13 Dislike
你食一隻夠拿?
躁鬱藥我食緊lamictal 200mg, latuda 40mg, lithium 600mg
之前lamictal 250mg+latuda 40mg
但我突然由好鬱變躁期
於是上次醫生加埋lithium
學名: 安非他酮

別名: Amfebutamone

英文名: Bupropion

香港常見含有此藥的品牌名: Wellbutrin

藥物類別: 抗抑鬱藥

藥物子類別: 血清素及多巴胺再攝取抑制劑 (NDRIs)

主要用途: 重度抑鬱症、戒煙治療

常見劑型:
– 150mg, 300mg (延長釋放型藥片)
– 150mg (長放緩釋型藥片)
安非他酮(Bupropion)有何功效?

安非他酮屬於血清素及多巴胺再攝取抑制劑 (NDRIs),這類藥物能通過抑制某類型神經遞質的腦內再攝取,從而延長它們在大腦中的作用。 它用於治療重度抑鬱症,並可輔助戒煙。
如何使用安非他酮(Bupropion)及調較劑量?

安非他酮可分作為口服延長釋放型藥片和長放緩釋型藥片。 Wellbutrin XL 緩釋片的效力長達24 小時,而 Wellbutrin SR 和其他非專利配方可提供12 小時的效力。整粒服用,切勿咬碎或切碎藥片。

重度抑鬱症:
長放緩釋型藥片(Wellbutrin XL):
起始劑量為每天早上服用 150mg一次,持續 3天,服藥的間隔至少要有 24 小時。如果承受到此藥帶來的副作用,劑量可增加至每日服用 300mg一次。最大劑量為 450mg/日。

延長釋放型藥片:
起始劑量為每天早上服用 150mg一次,持續 3天,服藥的間隔至少要有 8 小時。 如果承受到此藥帶來的副作用,劑量可增加至每日服用 150mg兩次。 最大劑量為每日兩次 200mg,而單次服用的劑量不應超過 200mg。

戒煙:
延長釋放型藥片:
起始劑量為每天早上服用 150mg一次,持續 3天,服藥的間隔至少要有 8 小時。如果承受到此藥帶來的副作用,劑量可增加至每日服用 150mg兩次。 最大劑量為每日兩次 200mg/日。
安非他酮(Bupropion)有什麼副作用?

安非他酮的常見副作用包括心跳加速、便秘、噁心、頭暈、失眠、顫抖或焦慮。
誰不適合使用安非他酮(Bupropion)?

– 對安非他酮或其製劑的任何成分過敏的人士
– 患有癲癇症、或曾患厭食症/貪食症的人士
– 突然停用酒精或鎮靜劑的人士,包括苯二氮䓬類藥物 (Benzodiazepines)、巴比妥類藥物 (Barbiturates) 或抗癲癇藥 (Antiepileptics)

https://www.healthymatters.com.hk/zh/medicines/bupropion-in-hong-kong/
其實好多時都咁寫
應該因為仲有隻叫輕鬱症
唔洗太介意個名
躁鬱
本身19年因為運動同屋企問題有depression, 半年後因為感情問題變bipolar.
發現自己自從有咗bipolar, 個人係長期都自信咗,去戲院睇戲隔離有人講電話講嘢好大聲會夠膽鬧返佢轉頭,出街有時俾人啤會啤返人轉頭。雖然以前都唔係唔敢出聲嘅毒撚,但總之有bipolar之後就好似自信咗aggersive咗,不過都發現依家出街已經少咗好多sales行埋嚟sell我,唔知係咪因為我個人睇落惡咗
總之依家同呢個病都算共存得幾好,只係鬱期嗰陣好間唔中都會唔太兼顧到學業同工作。
其實depression應該唔會「變」bipolar
可能只係之前未有躁期出現 無發覺到
你共存到都係好事 聽落幾正面
聽落無咩令你困擾嘅位咁?
鬱期就無辦法架喇 點都係辛苦d

我好少躁期
但躁期就會由一個文靜慳家嘅人
變咗一個大洗咗 又好多野想做 好想搵朋友食飯傾計 做野又心散嘅人
本身好被動 但呢排係咁問個網友出唔出黎食飯傾計
都係朋友無咁得閒陪我傾 我又唔想咁煩膠嘈佢地先至上黎開post
有可能一段時間 Depression, 過一段時間變咗 Bipolar 咁循環.

那麼躁鬱症和憂鬱症有何不同?

憂鬱症病人只會有憂鬱期的情形,而躁鬱症病人則可能不斷在躁期、憂鬱期及正常期之間重覆循環。臨床診斷躁鬱症時,並不一定需要有憂鬱發作,卻一定要有輕躁或躁症發作。所以最大的分別便是有沒痛躁症的出現。但當然,最準確的診斷一定要留給專業的精神科醫生/心理學家。

https://medium.com/harlyblog/%E7%95%B6%E5%A4%A7%E5%AE%B6%E5%8F%AA%E8%AB%87%E6%86%82%E9%AC%B1%E7%97%87%E6%99%82-%E8%BA%81%E9%AC%B1%E7%97%87%E6%82%84%E6%82%84%E7%9A%84%E4%BE%86%E4%BA%86-7b663074e433
困擾嘅位就點都有嘅,因為以前depression個trigger係家暴,所以依家每逢同屋企人有爭執都仲有好大陰影,會特別大反應,嚴重嘅時候會容易有暴力傾向。
跟住就到一有bipolar嗰陣另一半就即刻同我分咗手,搞到我依家都好驚,仲係會成日覺得有情緒病嘅自己唔值得被愛。仲有同你一樣嘅都係大洗咗。
不過我如果嗰排好忙好攰,feel到自己energy就嚟用晒就會識得收埋自己一排,淨係見同自己close嘅人。
咁絲打你平時讀書/做嘢會唔會都有影響到呀?
sad 你都辛苦了
情緒病友好多都會怕個病影響自己搵另一半
但總會搵到啱嘅人嘅祝福你

我鬱果陣都好鍾意摺埋自己
等自己靜下回下血

我做緊野喇 都仲應付到
係好抑鬱果排成日有d心神恍惚咁
可能我個人算幾有責任心 喊完崩潰完都會繼續做野
我果排交低晒工作上嘅野 等自己死咗同事都易d交接返
無錯吖 係又上又落
應該唔可以就咁推高個情緒就算
聽過個講座, 有啲人會醫醫吓憂鬱變咗躁鬱, 躁鬱醫醫吓變憂鬱, 一轉時醫生就要治療方法, 所以情況一變要同醫生講.
一轉時醫生就要改治療方法.
但我理解只係鬱期同躁期出現頻率唔同
唔會個個人都咁規律係 鬱》躁》鬱》躁 咁循環
所以當然要次次覆診同醫生講呢期點

我就係鬱同正常/少少躁交替咗一輪
呢期輕躁咗個幾星期
好耐無咁開心
你可以試吓聯絡家福會, 佢哋有啲心理健康服務, 睇吓幫唔幫到你. 我之前就係去佢哋嗰度聽過一個抑鬱症講座, 對呢個病多咗少少了解.

https://www.hkfws.org.hk/our-advice/youth
多謝
但我都對自己個病有基本了解
同埋有睇緊醫生醫了
現時我傾向係靠食藥控制 暫時唔需要住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞