躁鬱症躁期緊 好想搵人傾計 你問我考慮答

460 回覆
49 Like 13 Dislike
我發現好多有精神病既人對自己個病既了解都唔係好夠,其實大家可以上網揾dsm-5,佢係一套診斷精神病既標準
我都有睇過dd
但始終人人症狀都會有d唔同
同樣bipolar嘅人都有唔同表現
係呀 藥都唔同的
都聽過有例子係bipolar但以為係depression
食完抗抑鬱藥變躁狂
我早排發覺自己有呢個情況, 掙扎左一排都搵唔到方法, 而家靠做運動轉移視線.
諗番主要原因係工作壓力, 但又好似無方法解決
High 嘅時候會唔會瞓唔到?
睇下過完有壓力呢段時期會唔會好d?
或者慢慢習慣下 真係解決唔到又影響生活就要借助外力幫自己
做運動的確會轉移到視線/宣洩到情緒
應該有d人會
我唔算好嚴重 最多係唔太願訓
第二日一醒又想搵野做搵野玩
反而抑鬱果陣訓唔到多d
將身邊嘅人同事睇淡,心情自然平伏
睇得淡果d叫煩惱姐
情緒病睇淡就無事嘅話 d專科醫生就失業
最怕會影響到家庭關係
必要時轉工囉
自己健康同屋企人緊要d
真心膠
我最多受些苦 但是我要活着
Hello 我好似都有呢啲感覺
想睇醫生揾人幫下 你係睇私家定咩?
有冇話推介邊個醫生? 診金同埋藥費大概係幾多?
我睇私家
第一次睇依家診金好似係2200蚊 藥費另計
之後覆診就一次診金1100蚊 藥費就要睇咩藥/多唔多藥
如果我嘅話一個月1200-1300蚊左右啦
但有d藥要抽血check個濃度要另外比錢
又要洗多千幾蚊

至於推介邊個醫生我唔係好答到
因為我淨係睇過一個 比較唔到
但我覺得自己醫生都算幾有心
爆咩?我淨係諗起別講笑 小鳥爆開了
嬲嬲哋嗰陣做啲咩會舒發到?
唔開心嗰陣想人哋為你做啲咩?
其實我真係唔係成日嬲
唔開心/嬲嘅情況一齊答好似好d

如果仲有動力郁嘅 我會del下野 執下檯掉走d唔要嘅野 好似覺得乾淨晒掉埋d負能量
或者放假自己一個人去海邊9行 望住個海發呆
等自己平靜下 想拎下個feel咪飲少少酒 但唔會飲得多因為我酒量真係好差

無動力嘅咩都唔想做 頂盡係靠同朋友tg/signal呻下㗎咋
我諗想朋友為我做嘅都係簡簡單單陪住我
同我傾下計咁
唔需要特別好關心我 佢地太緊張我反而唔知點咁
醫生話好鍾意買嘢同儲嘢都有機會
唉 我好煩膠
好想搵人傾計 今日好靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞