躁鬱症躁期緊 好想搵人傾計 你問我考慮答

460 回覆
49 Like 13 Dislike
簡單講下咩係躁鬱症先
我就懶少少引述返wikipedia

躁鬱症(英語:bipolar disorder,亦稱雙極性情感性精神病、情緒兩極症,早期稱為躁狂抑鬱疾病、manic depression),是一種精神病經歷情緒的亢奮期和抑鬱期,是現代主要精神疾病中歷史最悠久、發病時間最年輕的疾病之一。情緒亢奮期(躁期)可分為「狂躁」或是「輕躁狂」,兩者的區別在於是否影響生活及工作和是否出現精神病症狀。於狂躁期,患者感到或表現出異常開心、有活力、易怒,常會做出不計後果的決定,對睡眠的需求也往往會減少。於抑鬱期,患者會哭泣、缺乏與他人眼神交流、對生命萌生負面看法,也有自殺的可能。

too long didn’t read:躁鬱唔等於有暴力傾向/會出街斬人 鬱果一面就同depression一樣 只係會多一個躁期出現 有時會情緒高漲high high地 令到個情緒大起大落

有無人陪我傾下計
自爆唔答
有無躁狂症
我好躁, 但無少鬱呢一part
老母叫一叫我, 都勁撚大聲應佢
有呀 但你會唔會只係壓力先影響
唔關有無病事?
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E7%8B%82%E8%BA%81
抿屎用左手定右手?
慣用手係右手
我諗兩樣都有少少
屋企唔係破碎家庭 但相處唔算好愉快
你通常躁嘅時期多,定鬱嘅時期多?
利申:有抑鬱
點發現自己呢個情況
過度活力
會唔會一次想打好多飛機
一時時 長短講唔定
我只答到你我今次high咗一星期度

好似都試過朝早幾開心
下晝唔知點解又鬱返
鬱多過躁 所以我要好好享受個躁期
加完鋰劑可能就快冷靜返
無丁丁
無飛機打
攞咗白卡未

有冇去葵涌醫院

如果未都唔係好痴線

即係冇事
無 我唔係好痴線
有冇睇一念無明
你會唔會去婚禮現場搞事
係咪太耐冇屌屄
有冇番工?
會唔會有陣時唔關個病事但係賴咗落去?
無呀 其實一路想睇返
不過我本身個人靜 同埋係輕躁果種
未至於會衝動到鬧事
最多都係fing下錢 當自己天才 好多計劃 好想搵朋友見面 想搵人傾計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞