啟德討論區 啱啱入行兩個月 你問我答

975 回覆
21 Like 54 Dislike
啟德城3萬只有部分靚景單位先做到,暫時二手均價仲係24k左右,一手就25-26k。開埋商場上到28-29k應該盡

跑道就另計,我一向睇好。無單軌係打咗折,但地勢太靚,所以一定做到豪宅區。仲有跑道尾大商場等緊招標,所以均價破3萬無難度,前排海景賣到4-5萬應該都得
啟德城好快上3萬蚊呎, 等埋運動場起好
同埋啟德係比大陸人買. 所以推到3萬呎唔難,將來通關 香港搞全運會個陣就係最貴既啟德城了
個個位幾靚,行到去紅磡站,而且係大規模重建又有商場,我估開價可以參考本木,首批均價至少23k
全運會係有幫助,會多咗大陸人買啟德。但要留意,大陸有錢佬只鍾愛買全新一手,到時2025啟德城都變半新樓。所以我覺得大陸客源只會幫到跑道一手貨尾,間接拉高跑道二手,再間接拉高啟德城二手
九龍站2手個陣都係咁買來賣去. 唔差得幾多,而且佢地應該都係買3房以上... 啟德新城同跑道區都有協同效應
睇新聞話2021年尾賣,但到而係都未有消息
不過入場過8M我呢d窮人都買唔起
應該得低層有7字頭嘅一房
識唔識D 業主委員會?
啟德城太近公屋,呢點會令大陸豪客卻步。佢地係要集郵、要身份象徵,所以我估佢地會優先target跑道區,畢竟係純豪宅群
公屋咁遠距離算吧啦....
咁講河西應該好D
過渡房屋就係天寰隔離街喎,河西就遠啲,不過henley斜望都應該會望到宋王台公營房屋群
但依家啟德配套咁差
係果到住都唔方便
係,呎價都反晒到
大佬天寰垃圾黎...同埋中間仲有個大空地已經隔左公屋同私樓
應該年中先搵啟德租盤,搬得黎年尾airside就開幕
塊大空地咪就係用黎起過渡性房屋
不過三五七年後拆咗重建做學校會好啲
第二part 二選一

嘉匯

龍譽
啟德一號

Oasis
凱匯再推4間撻訂貨
師兄食咗藥未?
維一又係三四百呎細則為主,都唔知豪係邊度…
遲啲新世界個兩橦仲多細則添,但前排大部分都係超大開則。跑道點都算自成一角,無公屋係豪宅區嘅必要條件,所以啟德城無可能係豪宅區
公道d講,何文田都有大量公屋
九龍塘隔離又係石峽尾/深水埗既公屋

上水d獨立屋都大大間,唔通又叫做豪宅區
何文田真正豪宅群係京士柏山、加多利山,何文田山一帶,全部同公屋群起碼隔咗座山,生活空間完全切割。

相反,同何文田邨一街之隔嘅新盤One Homantin、皓畋就完全升唔起,正正係因為做唔到豪宅群自成一角嘅feel,真富豪唔會揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞