債務重組 你問我答

480 回覆
27 Like 8 Dislike
謝謝資訊
多謝大佬解答 我打去問問
師兄 純粹自己問 我上網睇過 我嘅情況做drp好似好d 搵葉謝x定 hkdrx做 會好d?
因為上網搵過搵大貓做idrp 好似要係佢最大債權人先得 我剩係欠佢5萬卡數 聽人講做唔到 所以想搵出面做drp
先試大貓
擺明耍走你,大貓一向唔睇自己大唔大份,仲有入面得大貓有做牽頭idrp,更加唔會睇自己係咪佔大份
都係嗰句,如果做drp, 自己打去傾,唔好嘥錢俾人賺,如果錢多係都要嘥,我只信三姓
但係自己傾 意思係打比大貓自己傾?
你冇爭大貓錢,你認為佢會唔會理你

仲有,如果我冇理解錯,你月入27k, 欠債230k.
係嘅話,唔會有任何一間會批到你份嘢,包括iva
18k點借到咁多
師兄 sick ball DTI 唔夠10倍
利息滾滾下好容易
失敗機會大
頭先打去大貓佢話要3間以上既"銀行"先得
咁樣做唔到...
恒生打黎整係話做到恒生條數
唔做其他..但我出面數仲大過恒生
而家係差
安信 20
恒生 3萬2
東亞卡同citi卡 加埋9萬

恒生話佢嗰條數而家交料睇佢上面批唔批
咁樣我而家係出面搵另一間搞?

定係恒生佢地自己嗰條批咗先再搞搵第二間搞埋其他?
月入幾多 點供法
萬7
安6千幾2張卡min pay 加埋7000幾 恆生未申請drp 嗰陣還5千幾
恆生嗰邊批左 剩係恆生條數既drp
月入30k
大新loan欠360k
AE + DBS + SC 250K左右
DRP係唔係最好方法
月入萬9

安基 48期$3736 還左2年

恒生卡數 9萬5 (個個月入4-5千蚊)

應該點搞會慳啲?
請教我應該點樣舒緩係最合適

welend 35萬,問題係新借兩個月,係用嚟冚之前另一條welend數
兄弟10萬
兄弟卡5萬

月入2.2萬,而家每月還緊2萬
份工一直多年冇變過,但之前除咗不嬲嘅2.2萬老底,每月仲會有多萬幾蚊補水,所以還得起
但最近補水cut晒,即時見底轉唔到灣
我每月生活費1萬左右ok,即係我可以還1-1.2萬
drp係咪冇我份唔使晒時間去試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞