債務重組 你問我答

480 回覆
27 Like 8 Dislike
見比較多人想知債務重組 最常見有以下問題

Q1 債務重組其實有幾多類?
主要分IDRP IVA 同 銀行內部既 drp
邊隻好 視乎你班債主種類 你既職業為主

Q2 差幾多錢先決定做比較好?
一般黎講, 如果你債項除以每月人工 有30倍以上, 就應該考慮重組

Q3 銀行/財仔會唔會好難批?
老套講, 要睇你個狀況, 但近兩年疫情係鬆手左, 而唔同銀行/財仔都有自己既玩法

Q4 破產好唔好?
經驗講 有時候破產更好

Q5 我有層樓做唔做到
可以, 先會叫你賣唔賣樓 唔賣就會落釘, 同你如果賣樓要拎黎還錢

Q6 債組完還唔起會點
多數搵收數佬追, 比較少告你破產 律師費唔平

Q7 承上 出左收數點搞
其實之前開過post 講收數, 但後來覺得比較敏感, 所以無講, 只可以話 盡力還, 唔掂就破產.

Q8 對TU 有咩影響
點都好過你唔還 TU 會顯示為債務重組類別, 銀行同大財仔係重組完成前一般唔會再借

Q9 戶口岩岩借左無耐做唔做得
通常以1年為準, 少過1年大機會唔得

Q10 息口會點?
點都平過你原本既息 老實講 息口對於你黎講係數字 我建議你諗下 每月拎左咁多錢還 無得再碌卡 究竟破產會唔會更好 例如你2萬人工 每月剩返8000千用
Push
有咩好討論?還到照還 還唔到就等佢壞帳或佢出信入你破產
ching 心水清
不過見多人問所以開post
Send畀印印吧

佢果d jump都唔掂
more, 壞帳之後會點?

出信入破產係咪冇權反對?

以前聽人講玩消失拖到壞帳死唔破產就直情唔洗還
壞帳之後會係TU 有記錄 就算清數後都會KEEP 5年記錄
變相無銀行再同你做生意 財仔做都借得唔多

告你破產當然可以上訴 但銀行拎住你欠債記錄 基本上你無得打

如果你條數又唔係大 銀行多數唔會告你
搵收數又搵你唔到 你又以後消失唔同銀行財仔交易都ok
阿偉 所以自己衡量下
Lm
TU 既升降機制 有好多因素影響
TU 職員都唔會同銀行講個機制
經驗講 你有借有還 屋企地址唔係奇奇怪怪
1 年續借次數少過5 以下 都有 D~E grade
C grade 我見多數專業人士 有樓
多謝你
唔少人iva完 再借盡去破產
如果有心舉手投降
真心 IVA 都唔好做
上到金鐘十樓唔好比班艇佬游說

同埋 其實好多人 真係破產好過
隔硬黎 你供唔夠一年又係舉手
手續費都蝕埋
有班好正 供完iva 再借盡去破
正常供款無欠
30日後可申請刪 因為銀行同財仔須要最遲30日更新一次
多數有信寄比你 提你可以刪

中途有欠過數60日以上
無得刪除 清數日起計5年自己會刪

借爆再破 大有人在
好多人借完百分百貸款第日就破
要自己寫
但其實財仔銀行已經有自己做法 寫都係例行公
唔會話你寫錯就蝕左

先同 大數既傾 傾得成 細數果d 自然同你傾
你最緊要將自己收入 減走你大約既支出
剩番既 你再比例上平分
例如你差支銀 70萬 大貓30萬
你減走支出 一個月剩1萬左右
咁你寫既時候 寫支銀還7000, 大貓還3000
破產條例下 銀行要proof 到你有心呃錢 而且要請律師做
但銀行唔會曬資源去做 而且舊錢係納稅人比
銀行一般唔會理
你簽合約前得
簽合約後 唔得
以前某銀行就得 永續drp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞