債務重組 你問我答

480 回覆
27 Like 8 Dislike
唔夠人工10倍,一定唔會批iva或者idrp
對的 機會微
唔係咪,係必定唔得
請問結餘轉戶,同drp有咩唔同?
Drp既手續係點?
簡單講 結餘再借有錢攞走
drp 無錢拎 原有債項金額拉長期數同以較低既利息還錢
手續大致上都係向銀行提出要求 需要既文件同借錢文件類似
樓上有師兄都講 如果債項金額大約10幾倍 多數申請唔到
十倍都唔夠應該做到結餘轉戶, 有冇試過?
印象中上年應該做過一次 好似係fail左
加上如果再試 失敗嘅話就應該會跌多一個grade
明白,謝謝解答,仲有幾個問題想問:

1. 結餘轉帳再借後有錢攞走,會高息高DRP?
2. DRP有無行政費/手續費?
3. 要做債務重組,債務一般係收入既1x-3x倍?
4. DRP還款期及還款額係先由自己提出,定係由銀行決定? 最長可以攤至幾多個月? 佔每月入息五成?
5. 如果銀行唔批DRP,下一步就得返IVA或者破產嗎?
謝謝🙏🏻
1. 係
2. drp 無, iva idrp 有
3. over30 倍代表你就爆煲 銀行比較願意傾
under 30 你還有能力 銀行多數唔批 就算批都年期較短 利息較高
4. 自己提出, 收入 - 支出 = 你供款數 佔收入4成已經好高 盡量壓到落35下
5. 對 相對黎講 iva 批會難過drp 所以drp 批唔到 iva 通常唔得
巴/絲打,但依啲吸血中介係咪都真係可以借佢黎做到IDRP
利申有親戚已經簽左一GOOGLE出黎果間,啲手續費貴到,白俾幾皮
至怕佢俾完幾皮做唔到攤長黎還就真係
1. 啱
2. 錯,drp, idrp都係冇行政/手續費收個客,iva先有
3. 錯,條界預20倍上下
4. 好難一概而論
5. 錯,難嘅情度係drp >iva > idrp
除咗iva一定要搵律師樓之外(破產條例寫明),
drp, idrp全部自己直接搵銀行/財仔,一個仙都唔好益吸血中介
.
.
.
.
.
.
.其實銀行係絶對唔會同中介傾
大約知道ching 做過邊間
idrp 收creditor 錢
ching 係咪做過其中一間lead bank
之後去左財務
Ching 可否留個tg 有野想私底下問
Ching 可否留個tg 有野想私底下問
上面有
關個客鬼事咩
買幾張人哋賭馬輸咗嘅飛,話自己輸曬
會唔會響明知嘅情況下用非法手段去收數?
定會將呢類dirty job外判畀出面啲人做,理得佢用咩手段都唔過問?
收數公司話題不詳談啦
銀行大財會有定期監察
哈哈,i see
大新 淨返3x萬 5x個月
K cash 淨返7萬 18個月

總每月還款~12000. 人工25k

點算好
結餘轉換做到好過drp

銀行息平啲

drp會有紀錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞