擁有世界級品牌豐田、HONDA等的汽車大國日本,為何還不大力發展電動車?

159 回覆
1 Like 45 Dislike
私家車中左依加電池效能個sweet spot
at least half of the world only uses sms lol
但係實際上會咁樣換電蔚來嘅車主,佔可能整體0.幾個%,就知道件事本身係唔work 的,呢個功能只係寫喺招股書嘅必要"資訊"啫,唔好咁認真
fuel cell 唔係都係用摩打推郁架車咩? 有乜因素導致fuel cell車的摩打會俾電車的摩打更加有效率
唔係

fuel cell係hydrogen係電池做oxidation出電流辻推摩打,因為呢個chemical reaction用嘅燃料得返水一樣product,所以環保問題得返製氫過程

而而家主流製氫係天燃氣分離産品
你唔係話"energy efficiency"高過EV咩,即係點解?
因為hydrogen儲到化學能大過同質量嘅電池幾百倍
咁唔係efficiency(能量效率)而係density (能量密度)
好多傻9當左香港係世界第一大市場
當你氫儲幾百倍能量咁巴閉.
咁點解mirai過tank成舊野要200磅? 但係tesla過battery1000磅,大家都係行400miles?

照你咁講battery要成幾萬磅先match到.
唔知仲以為係林鴻達寫呢段野
tesla no impact cus they can rewrite the program
traditional Internal combustion car cant do that
因為壓縮氫要好厚實嘅tank
製氫,氣體壓縮,運輸浪費嘅能量你唔講?
大型車efficiency高過細車

拖車貨車巴士行fuel cell好d,細車行ev
唔係喎, 頭先你都未解釋點解大型車用fuel cell "效率"會高d.

你剩係講緊fuel cell "density"會大d, 但係又唔講要放入車入面要用一大舊好重的罐去放氫. 又唔講fuel cell car又要放一舊好重的電去儲電能.

我就真係搵唔到fuel cell vehicle大型車效率會高.

呢度有講fuel cell的effiicency, 佢就計到38%, (62% loss)
https://www.forbes.com/sites/jamesmorris/2020/07/04/why-hydrogen-will-never-be-the-future-of-electric-cars/?sh=1f7b43c112fa

一般電車大家都約莫計到係70%-80% (20-30%). 視揫你用乜野假設, 但係都係遠大於fuel cell vehicle.
你有本事可以駁下佢.
我覺得留意未來軍事車輛發展好d, 樓上話齋,天災地震無電點搞
當你發電仲係用化石燃料時,話電動車溫室氣體零排放係咪自欺欺人呢?況且生產及棄置電池涉及嘅化學物質都唔應該忽略
唔係搞

碳積分 推高油車價格
(前幾年 tesla靠呢樣野生存)

又補貼電動車 減低電車價格

電車邊可能咁快推動
後果就係高通脹

就好似德國高再生能源推高電價
單1塊 太陽能板最勁都係得200w

最勁太陽下起碼要裝16 塊

仲有冬天落雪你基本上唔會差到電
他還表示,由於純電動車零件較少、組裝容易,產業轉向將會傷害整個汽車生態系、導致上百萬人失業。

唔覺意講咗真話
其實電動車過於極端,末解決充電,我覺得Hybrid 同日產Note 引擎充電較合理同人性化
根據報導描述,新純電房車是由Toyota與BYD(比亞迪)共同開發的作品,主要針對中國市場銷售,預計入門款售價將設定在20萬人民幣內,相當於台幣87萬左右,售價在當地與同樣主打「實惠親民」的VW ID.4 X相當。

內部人士透露,Toyota能壓低售價的關鍵在於電池成本降低。新車預期採BYD今年4月發表的「刀片」鋰離子電池,是一種LFP磷酸鐵鋰電池,雖說其能量密度不及三元鋰離子電池,但有著厚度更薄的電池單體和較低的製造成本等優勢。

依家又傳會出電車,仲要同比亞迪合作用支製電。咁不如直接買比亞迪
Back to future 咁入垃圾先係接近站尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞