擁有世界級品牌豐田、HONDA等的汽車大國日本,為何還不大力發展電動車?

159 回覆
1 Like 45 Dislike
諗起sony 的 MD…
其實最大問題係石油企業如果電動車一早發展左石油同埋牽連嘅企業到今時今日就已經唔係咁樣
可靠性
啲少充電站 甚至供電都唔搵定既地方
需要油車
第二樣就係好多傳統汽車品牌亦都擁有一啲傳統汽車嘅專利設計產品等等但係電動車成個模式完全改變晒亦都對佢哋有影響好多嘢要重新計劃同設計
寫呢篇嘢個作者用字已經唔專業,燃料電池點會話係混能,本身都要有電池先夠推動。全電動車係包燃料電池車,如果要譯多個「純電車」詞語出嚟只會剔除有輔助引擎嘅增程電池車。
等於香港 藍絲廢老一樣點解唔想改變因為佢哋已經賺緊錢或者袋袋平安最好唔好變
短命
主要係專利問題
佢哋燒咗勁多錢係gasoline engine

好似VW 果d 都冇all in EV market

但EV 最大利潤係電池老化
佢唔似Mechanical engine
基本上限係10 年就要換一部電車
一係就等美國人告apple 要佢哋開放換電技術

以廠黎睇,佢一定唔想你渣部車幾十年
最好年年換車
某程度上 傳統車廠都係被逼要參與轉型
豐田章男 =廢佬思維,人地行東,佢係要懶係有主見行西。又出埋啲垃圾級車款,啲款柒到無人有。仲有睇吓垃圾皇冠入埋啲乜嘢撚屌車黎香港,左cut右cut,雙氣袋,無主動安全設備皮包骨脆皮車。豐田繼續攬住啲垃圾outdated科技落棺材啦,而家豐田啲生意跌咗咁多,比Tesla搶晒真係好撚心涼。
電動車只係過渡性産物,因為電池回收都係會有污染

終極環保車係行氨氣,到時回收你啲尿就回收到氨氣

咁你會問咁做乜仲發展電動車,因為嗰啲誇國氣候大會訂立咗20xx減排目標,啲汽車生産商要幫自己國家meet呢個target 嘅時候仲未有氨氣車呢個科技,所以9成9都係向電動車呢個當時比較可行嘅選擇發生
日本推氫無問題,但其他國家咁少加氫站咁點玩
又唔係成個日本都東京咁繁榮
大把鄉下地方開多部冷氣都電壓不足
除非電動車發展到太陽能都夠用
點樣搶法
大佬tesla連toyota 20份之一都係
日本文化無撚計,判斷錯就繼續錯落去。
篇文第二部份就講左重點。
駁唔到
仲要話日本2035禁售任何油車
其實日本政府講嘅禁售油車只係禁止純油
Hybrid係可以賣嘅
以波子為首嘅歐洲車廠其實都開始玩環保燃油
波子呢邊就投資落e fuel到
用100% renewable energy 作為能源,以大氣嘅CO2同海水嘅氫作為原材料,製成100% renewable嘅汽油代替品

因為生產過程會抽走返大氣CO2,而製成品係完全冇雜質嘅碳氫化合物,配合提升之後嘅引擎科技,一樣做到碳中和

仲有另一點,就係好多發展中國家係絕對冇能力應付純電動化

就算有足夠電力,呢啲國家嘅發電方式仲高污染過ICE
何況部份國家係根本冇足夠電力
地震帶,出起事上來搵油易定電易

日本好多發展都比地震拖住,好多野都要考慮埋震後點用到D野,電話摺機同SMS仲有市場都係因為咁
其實日本是正確的, 如果太依重電車將出現災難性問題. 在緊急及戰亂情況通常電力會中斷及難立即回復. 情況如手機支付在戰亂中不能使用一樣.
其實如果全面電動車係好大問題,遇到天災,係完全走唔到,美國年頭大風雪就係咁,無電,又個個tesla,走都走唔到
個人認為電動車最大問題
係energy density 太低
但有時新技術要成功 始終都要做到全球真正普及

同埋你講嘅摺機, sms 嚴格上已淘汰但仲有一絲存在價值咁解 油車未來都可能會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞