擁有世界級品牌豐田、HONDA等的汽車大國日本,為何還不大力發展電動車?

159 回覆
1 Like 45 Dislike
香港就贏好多添啦 你望下兩邊出車量 仲邊會係20份之一都冇
豐田重注氫氣車,如果日本都廣泛用到氫,其他地區唔會用唔到。
大地震斷路斷電唔只電車叉唔到電,油站都冇油罐車嚟到補給啦,搵黎講
油車仲有空間發展
香港用電車係因為油價貴
大部分地方油價平點會理你轉電動車
又要起新站 充電又要等
toyota annual production: 9.529M
Tesla: 499,500
2021 YTD Tesla 有少量growth
岩岩好20份1 你可以潛水
你睇2021對比啦 最新個Q 14份之1 咋
上面咪話Toyota生意跌緊 你睇下2021比2020跌幾多?
原來已經係多過9份1
因為toyota production大約係2.1M tesla 0.24M
日本的家電市已經失去了

現在汽車市場又行另一條路
電動車的電池對土地污染,好像比汽油車污染空氣,個污染情度好像更大
白色家電係俾韓國大陸夾擊 情況應該有d唔同
講到尾都係爭奪制定標準嘅戰爭,電車又好混能車又好,只要Set到個標準全球都好又普及化,制定標準嘅就發到豬頭。
現代同Kia電動車都起哂步係外國賣,強國牌好似蔚來個d就唔清楚
Why 7 u say??
Annual production Toyota is Ard 10M a year for many years alrdy
Q3 2021 上面講左
Yes
Q3 2021有邊間傳統車廠唔跌
係晶片問題呀 關Toyota冇生意咩事
又可以睇到bev fanboy又笑尻傳統日廠
講到混能好似好低技術咁
咁都係一個公平比較姐
Tesla唔係同傳統車搶晶片
咪又係受影響 google下都知啦
其實fuel cell energy content高電池好多

重型車行fuel cell個energy efficiency高過EV好多,而家係輕型車先主力行ev
供油比維修電網時間快好多,一線救災一定係用燃料車會確保到供應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞