擁有世界級品牌豐田、HONDA等的汽車大國日本,為何還不大力發展電動車?

159 回覆
1 Like 45 Dislike
每間傳統車廠都面對同一個問題 join定唔join新game好
四隻字:能量密度
他還表示,由於純電動車零件較少、組裝容易,產業轉向將會傷害整個汽車生態系、導致上百萬人失業。

on9 一個人死好過攬炒啦
人地都話左發展氫氣車
係咁話人地落後
咁你堅持用電能車同佢堅持唔放棄混能車有咩分別?
電動車就100%零排放?咁啲電全部太陽能架?電廠咪又燒煤
你哋唔比佢第日氫燃料會成功?
換電好撚on9
快充好過啦 一定有電換咩
有好過無啦 為拗而拗
大災害要走難 俾架入滿油嘅油車你
咪一樣企咗喺度

農村:地震水災風災公路網斷晒 最多咪揸去庇護中心 單車都夠做

城市:公共交通停運個個塞晒上路 冧樓地陷一樣七國咁亂

小規模災害單純斷電嘅
留喺屋企有太陽能真係贏晒
俾架油車你返工
公司咪一樣無電
有乜儲電池能量密度有液體燃料咁高
油VS電嗰陣
上面班柒頭就盲撐
日本多災害 油可靠過電

都唔拗油係咪真係可靠過電
咁氫又有咩可靠性呢

日本真係要按可靠性嚟選擇
第一就應該foul走氫先啦
其實水裏面的氫係咪即可以用 定係要電解先得
如果要電解 咁電解用的電又係邊度黎

定係其實日本趣緻d 地底有大量液態氫存係地下等開發出黎
唔出口 啲車商食屎阿
用氫發電真心鳩
氫fuel cell用喺車上面 係做energy carrier代替電池 貪入氫快過叉電
但係用嚟發電呢...啲氫咪外國用電製造出嚟嘅
其實呢個係電池回收問題 其實唔算係好難解決
出口咪照出化石燃料車
取締汽油車來來去去都係啲發達國家自己打飛機
從來冇諗過發展中國家嘅發電設施夠唔夠推純電動
而家連台灣都可能會間歇停電呀屌
混能車有個好處有油都係比番個power outlet比你煲水煮飯,即係防災流動發電機
呢個問題
同問人點解唔用哂電子貨幣一樣
日本唔係地震就水浸
電線桿都專登要露天方便天災之後復原
用電車真係死得人多
其實係因為現有巿場需求問題
Charge Station 唔夠
Charging 又慢
好多人會選擇hybrid

識整hybrid 點會唔識整BEV
Hybrid 難整好多
你睇下新車出車量先講啦
同位處於地震活躍帶嘅島國講電力好可靠
你仲係唔明個問題所在
連登仔不嬲自己幻想完就當係事實㗎啦
有乜量產到既儲電池能量密度有氫咁高
問題大部分國家都提倡電動
市場就細左
日本成日地震斷電問人點解唔發展電動車
又要講香港嗎師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞