擁有世界級品牌豐田、HONDA等的汽車大國日本,為何還不大力發展電動車?

159 回覆
1 Like 45 Dislike
我諗要睇情況
例如水災嗰陣 油車死火時 電車相對地可以揸得走
油電混能係最好,主要係叉電時間同叉電站太慢太少,反而入油只係幾分鐘就解決問題
同啲日系電話俾iPhone收皮一樣原理
冬天北海道純電動車行到幾遠
其實蔚萊已經展示咗電車未來的一個出路,電池站換電池,冇電就揸到電池站換電,過程都只係幾分鐘,我相信呢條路行得通
可能一跳就係氫氣車
電動車唔係終點,人地一早整緊 Hydrogen car

https://youtu.be/hghIckc7nrY
咁電池老化點計,攞完新車行完第一轉去換電比粒得返80%嘅牛肺電你點計

萬一舊電池短路爆炸燒咗架車又入邊個數
你都識講皇冠啦
你睇下北美市場既豐田先講
蔚來有晒答案俾你 好似有得買車剩買冇電池版
電動車暫時領先一步
咁因為電池問題出咗事又邊個負責?

車廠賠返架車比人?

咁你用換電service點計錢? 村屋撚個個自己叉,叉到舊就落換電站一鳩換粒新咪好著數?

支那公司十間有九間都係鳩up唔使本,你信佢地果啲所謂solution?
基本上除咗香港蝗冠行貨最垃圾之外,原裝日本豐田車都算好足料,絕對唔輸蝕比歐洲車
因為日本仔要開10次會先
講到氫能咁勁 點解唔直接用響發電廠 碳排放問題立刻解決
係咪搞錯咗少少concept
氫係energy carrier唔係source
其實都係一樣 講到氫做energy carrier 咁勁點解仲要用電
你又繼續誤會咗一啲嘢
氫(fuel cell) 係代替電池
Btw 我明明係講緊合成e fuel
點解你會覺得係氫能
蝗冠=豐田?
其實電動車係起點嚟
電動車先過油車
我終於明你講 efuel係乜.
但係搞一完大輪都只不過係將電能用其他非電池方法去儲起佢.
其實每次轉換一定會loss efficiency.
不如直接用研究下點樣改善電池density好過. 例如ssb.
啱呀,每次轉換都會有損耗
但係輸電過程一樣有損耗,叉電入電池都係

同埋電池最大嘅問題係製造電池嘅污染同壞之後嘅棄置/回收問題

而家造一架電動車淨係電池組嘅污染已經高過造一架汽油車成部車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞