一隻值得玩既PS5獨佔大作都無

211 回覆
106 Like 17 Dislike
SEGA ATLUS FALCOM都有
正常,Sony將啲貨放晒喺歐美,亞洲一定爭餐懵
唔明 隻game叫咩名

另外好鐘意玩mgs 天誅果類 有咩新game類似
好耐無打機 都想買返部機打下
有依排真女神轉生V咪回合制,Falcom 軌跡系列
呢堆係Game studio名嚟 你可以睇吓佢哋啲JRPG啱唔啱玩
Ps5同熱刺一樣
我淨係知之前幾代都未試過出咗一年唔夠貨,仲要冇game 玩靜到不得了,我唔知佢今代做咩事
亞洲區總部好似喺香港定唔知邊度
根本不嬲都唔重視大陸市場,有中文版嘅game 都未必有殘體字就可見一斑
今代有得玩返上一代嘅game,直頭無痛升級
邊有得同前幾代比

同埋明明冇game玩,
但啲人又要仆到去搶都唔知為乜
連登仔生活喺平行時空?

日本ps5一機難求炒得仲勁過香港都俾你講到冇人買
有得玩上代game 對有ps4嘅人嚟講出機意欲大減
加埋冇咩game 吸引囉
到佢有persona, ff7 r2先買都未遲
“有得玩上代game 對有ps4嘅人嚟講出機意欲大減”

你噏緊乜嘢
明明XSX都俾人吹奏有gamepass 同 智慧分發 玩舊game好正
轉個頭兼容舊遊戲落返PS就係缺點
以前總部係香港 宜家星加坡 中文game無殘體係因為本身大陸就好多game唔賣得 而且重點係PS嘅中文翻譯團隊係台灣做 嗰間工作室無翻譯嘅話就會委託PS幫佢翻譯 所以點解PS比隔離平台多中文化遊戲
明明都已經出機意欲大減
但點解抽左成年都仲係抽唔到機
以前亞洲區總部長期都係香港但係已經撤出咗

真心大陸買Console玩大部份人都係開香港account,如果唔係根本冇嘢好玩,但係共產黨最近開始要求Sony同MS禁止大陸人跨區開account
抵死 幾想啲支那仔無得玩
我覺得正正相反
正正因為兼容ps4 可以無痛升級 所以ps5會食到ps4紅利
加上呢個時勢 4千蚊似樣既顯示卡都買唔到一張
想玩得舒服d既話 對於ps4已經儲落game既玩家黎講 ps5不二之選

利申 就係因為當升級先換機 如果唔兼容 呢個時候根本唔會想出機
PS5唔夠零件, 所以產能不足
然後因為賣唔夠機比人日屌夜屌
所以啲PS5獨佔唔敢賣
驚賣得唔好/比人屌多兩錢重
PS系列嘅主機通常去到中後期先至會陸續有具實力嘅獨佔大作面世,以前PS3 PS4都有相似嘅問題,但係唔同嘅係而家對手有game pass同最近連續幾款大作推出,所以先顯得PS空白
我只係覺得愈黎愈少人打家用機
新個一代好似都係手機多
但係日本市場有兩個問題,一就係萎縮緊,你睇吓以前PS2 NDS Gameboy嘅銷量同依家PS4 Switch比較,各自嘅少咗千幾萬。呢個係社會少子化嘅問題,係不可逆轉。

另一個問題係佢嘅遊戲文化獨特,你話我來歐美咁多個國家比較唔公平,就算將日本同其他亞洲市場加埋嘅主機銷量都遠遠及唔上美國或歐洲
Gt sport
CUNT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞