一隻值得玩既PS5獨佔大作都無

211 回覆
106 Like 17 Dislike
Ps5 總難買過iPhone 成年喇屌
索狗正常發揮
地平線上集都唔係好野喇
餓game餓到推佢上神枱?
機都買唔到
好似手係支那美國唔比晶片佢地
好過刺客教條最新幾集,差過巫師三
唔係好覺好過古代刺客
隻game內容好少,求其塞一大埋野怪就叫open world,自由度同可以做嘅嘢仲少過刺客,勉強就畫面靚同戰鬥系統ok
轉咗會玩xbox啦
ps5淨係玩舊game 都無新作
我gamepass大把野玩
咁慘

好記得當年達哥玩到中bug,

原來仲衰過ubi
傻啦,地雷社Falcom香草社呢啲永不放棄PS平台㗎
的確好過刺客起碼一定好過Valhalla
如果可以做既野係指d重複contents
咁刺客一定比佢多,起碼多幾十粒鐘
垃圾左膠機係咁
odyssey系統點都豐富過horizon掛
ubi嗰種遊山玩水鳩行鳩hea如果短時間煲係煩躁d,一日1-2個鐘hea幾個月咁其實可以接受
horizon除左當年試ps4 pro機能之外實在又悶又少內容,連喺幅地圖鳩hea嘅空間都冇
兩隻都大而無當,ubi拖長d食都仲可能食出d味道,horizon食曬都好似冇食過嘢咁
系統唔覺豐富幾多, 但內容係豐富
咁講odyssey都豐富過任何一集刺客啦
因為佢將所有野炒埋一碟但個問題真係拖長
呢幾集刺客拖到走火入魔, 同樣係公式開放世界
Horizon內容係岩岩好, 你話rdr都仲話可以9 hea,
刺客拖多幾十粒鐘已經仲可以有咩味
同埋Horizon背景新鮮d, 係story-telling差d
刺客以前都有好正既背景, 可惜後來已經浪費晒
Odyssey係好玩既, 我都玩左百粒鐘
但比起其他刺客, Horizon係新鮮d
同無果種太over既作業感, 算唔差既3A, 但上唔到神台
好介意拖長同作業感嘅話冇咩辦法,ubi通病,反正故事冇乜追嘅價值,適當調節玩嘅時間同節奏可以舒緩到煩躁嘅感覺,肝game感覺係會大打折扣
horizon背景新鮮對我嚟講冇咩好加分,cutin對話表情同動作仲少過ubi,投入唔到,主線唔長支線少地圖dungeon仲少,少到僅次蜘蛛俠,好快已經封得game,我寧願一隻game冇煲嘅價值但可以比我斷斷續續咁玩半年
係幾介意拖長,特別係開放世界流行左
隻隻都拖長係幾厭同累
以前既刺客就算一集20-30粒鐘
都覺得係豐富,特別係故事
E家拖咁長但完左故事都覺得到喉唔到肺咁
開放世界都需要keep好節奏同故事完整
咁點解以前唔係咁分派?
同埋亞洲人玩開pc 真係未聽過
與其話拖我覺得係散到玩完都冇記憶點
horizon唔拖但d嘢都係好散,open world 9成講故事都係散散地
一係就蜘蛛俠咁支線太少太廢直衝主線咪唔覺散
witcher3對我嚟講都係偏散
rdr2特別在任務唔多但每個都偏長,而且要完曬成個任務先可以接下個任務嘅做法令到成隻game敘事能力高過好多open world
https://www.vgchartz.com/analysis/platform_totals/

你可以參考一下各主機歷年嘅銷售分布,你就會發現歐美其實佔咗一大部份,日本嘅市場萎縮緊,PS4嘅銷量甚至連PS3都過唔到

所以Sony喺PS4時期開始已經將重心移向歐洲,Xbox就繼續主打美洲
至於亞洲玩pc就係一個相對嘅問題,亞洲市場大陸佔左大部份,而大陸又好少賣主機因為翻牆同外掛都唔方便,所以多數人都係用pc玩
唔夠生產線,全球缺晶片
反而想知仲有無傳統回合制RPG玩
好似以前FF 龍戰士果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞