2022 Cityu Taught Master

575 回覆
5 Like 19 Dislike
勁喎,有無經驗分享下?

據聞好似讀Smart City Stream有得申請Scholarship
係,但要寫proposal,我冇咩時間所以冇交
P78讀完出黎都係考政府?
感覺唔湯唔水 唔夠urban planning專 但又搭少少Housing
請問你覺得入面環境點?例如師資/同學,我自己有上網check過城大最出名係房屋研究,所以我除了mappm之外還有報mahum
佢在相關學會認可和符合到政府關於物管的資歷要求,我覺得幾吸引
有冇人報咗MA English Studies?
啲老師係幾nice,但因為第一個sem全zoom,所以有啲hea
我都預咗會多大陸人讀,希望唔好咁多小粉紅。
因為我上星期入過中大聽MPUP講座,d小粉紅係群起圍攻個德國教授,而期間係無任何中大教職員控制秩序。這使我對中大很失望。

(當時在Master講座同場加映一場Seminar,邀請訪問學者講歐州企業在中美貿易戰中的角色, 但言詞間有少少批評中國咁啦)

去完個講座, 我對中大很
*很失望。
我之前都有報中大mpu, 兩間都有interview,但中大係individual zoom in,仲要我係waiting等左成個鐘先有得in,而city全程都group in 大家有交流,所以我覺得city mappm好啲
cityu 你預仲多大陸人啦 好似exchange咁
聽講今個星期陸陸續續出result,有冇巴絲已收offer?
現在各個系應該做緊1st round interview 同埋 screening, 如果city是1st choice報建議現在報,尤其是對自己成績各方面有信心的同學。 如果同學對自己的成績沒那麼大的信心的話,可以考慮1-2月報名,那時候入學要求會調低來迎合quota。 現在city想收多的d本地香港人,所以不妨一試。
報左p05a 留名
p05b 成半個月無聲氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞