移民前的準備---睇電視

411 回覆
202 Like 12 Dislike
Plex基本上用us.m3u8好過用all.m3u8
iptv org怕俾人告,之前日本有朝日台的,俾人warn一野就冇咗……所以其他俾$既iptv先生存到歐美i台係有唔少國際野兼重覆,但有時會同一個台但唔同語言

iptv org個香港list真係得啖笑
朋友回應:
---------------------------------------
睇歐美channel,要睇#9
北韓個playlist得KCTV係當地台,不過北韓可能就係得一個台~
雖然好多台都係"國際台",不過唔同playlist可以同一個台抽唔同嘢
Samsung TV同PlutoTV都有英國台,有啲台仲一樣名 eg 煮食台gusto
但同一時間,2個台可以播緊唔同節目:

Pluto TV既Gusto

Samsung TV既Gusto

仲有,iptv-org度,英國個code係uk,但 https://i.mjh.nz/ 度,英國個code係gb (Great Britain)
https://i.mjh.nz/ 入邊country code
at--->奧地利, au--->澳洲, br--->巴西, ca--->加拿大, ch---> 瑞士, de--->德國, es--->西班牙, fr--->法國, gb--->英國, in--->印度, it--->意大利, kr---> 南韓, mx--->墨西哥, nz--->紐西蘭, us--->美國
有個舊嘅安搏,成日睇都Load 唔到,有咩方法?
朋友回應:
-------------------------------------------------
安搏冇用過,但聽講都係得reset同更新2招,或者睇下:
https://www.youtube.com/watch?v=xB7tz_2QPfQ
https://www.youtube.com/watch?v=btMVRNdrpMM

我冇安搏,未試過唔知上邊方法得唔得,不過佢似命唔長
https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30182096&extra=page%3D1
謝回覆
我都想全面轉用Samsung plus
但好失望就係冇日本

仲有你話唔同source 同一台播不同節目

咁係點解?不同語言我都明
Animax 有幾個相同台但不同字幕播既不同

但你既例子點解呢?
因為電視不同ott
佢應該有個固定playlist realtime 實時播
估係PlutoTV同SamsungPlus,跟gusto簽約之時carry唔同既野,所以2個sources同一個台響同一時段會播唔同既野

iptv-org係個 country coverage齊但台就唔算齊
原來咁

咁日本就照用iptv org
其他就用samsung plus
我都係想睇吓當地電視台

啲動畫台電影台就免了

不過iptv org 日本有迪士尼台
入邊配日文就迪士尼動畫幾得意

咁日本就照用iptv org
其他就用samsung plus

朋友回覆:
仲有Afghanistan
我都係想睇吓當地電視台
啲動畫台電影台就免了

不過iptv org 日本有迪士尼台
入邊配日文就迪士尼動畫幾得意

朋友回覆:
--------------------------------------------------------------
Samsung都識整個Samsung+,但Sony就冇Sony+
iptv-org亞洲個list係好弱,台灣三立佢都歸做大陸台,如佢有心擦大陸,就成個台灣list併晒入去算數,佢又唔係,係三立就放咗入去

家下有iptv,香港本土真係唔係咁易做,有朋友佢2公婆飲智利紅酒就開智利台

有朋友屋企唔可以養寵物,就成日睇寵物台

Cats 24/7

Dogs 24/7

Pet Collective

有朋友生活壓力好大,一係睇人仆街減壓:

Failarmy睇人仆街

一係就睇slow.tv火車

佢話睇住架火車一路去,感覺前邊仲有路行,同埋,一出山窿嗰下,直頭感覺一片光明.佢家下瞓覺都開住slow.tv響廳,聽住火車聲黎瞓(較定smart tv2個鐘自己熄)

有朋友屋企有老有少,唔係咁方便睇iptv-org個XXX category,佢就成日開Yoga channel睇

又有朋友要響啲"高貴"親戚面前扮嘢,日日煲Mezzo歌劇台(之前佢響myTVSuper俾錢睇的)

Mezzo

更有就移民加拿大既朋友,閏企有老人家英文唔係咁掂,家下日日加拿大karaoke台學英文

如果只睇香港既TV,都真係幾狹窄下
--------------------------------------------------------------
推推同想回

你講既野我正想講
我加左us list 勁多台

我一直都知
外國好多電視台,就只係講一個topic
例如我開左outdoor America就講遠足類
有個就全日釣魚
有個就只播海洋生物片

呢啲都係一個台既價值
因為唔駛追劇咁要坐定定等啱時間入
幾時開都有啱同跟到既野睇

我又會開fox news 睇吓,啲主播風格都同香港既唔同幾有趣

好奇查吓Samsung plus

唔知香港啲Samsung 電視有冇呢樣野包埋定只有外國smart tv 至

如果香港賣既三星電視都有咪好方便睇唔同國家電視台?
想知pet 同fail係邊個m3u?
仲有我用iptv app冇你個介面咁靚

同埋感覺上Samsung plus 快啲定啲
Iptv org比既唔知咩server streaming 出黎感覺駁要耐啲同有時會停
又好多都冇Samsung plus咁清

不過我估同電視台有關
外國應該仲有好多台仔用標清廣播
推推同想回

你講既野我正想講
我加左us list 勁多台

我一直都知
外國好多電視台,就只係講一個topic
例如我開左outdoor America就講遠足類
有個就全日釣魚
有個就只播海洋生物片

呢啲都係一個台既價值
因為唔駛追劇咁要坐定定等啱時間入
幾時開都有啱同跟到既野睇

我又會開fox news 睇吓,啲主播風格都同香港既唔同幾有趣

好奇查吓Samsung plus

唔知香港啲Samsung 電視有冇呢樣野包埋定只有外國smart tv 至

如果香港賣既三星電視都有咪好方便睇唔同國家電視台?

iptv-org個usa list有成2千個台,我地幫其中一個朋友攪,用m3u4u.com,merge晒 iptv-org, PlutoTV既us.m3u8, Samsung+ 既us.m3u8, 夾埋成3千個台!!! 咁就梗有唔少係重覆咗.
如果有epg又有catchup,直頭可以唔駛等,因為呢類專題台同一個節目會播幾次, 真係心急,可以catchup番. 開埋closed caption就仲易睇~
香港Samsung smart tv我懷疑冇Samsung Plus.唔多覺有人提,我地身邊多數用日本機,有幾個用LG,就係冇Samsung
想知pet 同fail係邊個m3u?

cats 24/7, dogs 24/7
iptv-org usa個list
PlutoTV 英美德

Pet Collective
iptv-org usa個list
PlutoTV, Samsung Plus,幾乎個個國家都有

Failarmy
iptv-org usa, france, swiss, canada, brazil
PlutoTV, Samsung Plus,幾乎個個國家都有
如果長用,要考慮下用一個俾錢但功能好少少既了,我地都用tivimate,佢有埋search功能,唔止search channel名,仲search埋epg,所以搵嘢易好多
G持
一直都講epg
iptv app 係咪冇呢樣野比?
bloody disgusting 台
我係us playlist 搵到

入邊播既都係而家都應該上唔到戲院既血腥片
唔識點形容
廢事cap 圖被ban
應該好多人都會睇到好治癒
朋友回:
epg 係 electronic programme guide,即係節目表,你見SamsungPlus個folder入邊同一國家有2~3個file,一個係m3u/m3u8,另一個係xml/xml.gz
xml/xml.gz就係epg,有啲m3u/m3u8佢第一行會包咗個epg既url, 有啲iptv app會識讀m3u/m3u8既第一行,咁就唔駛理xml/xml.gz嗰2個file,但有啲app就要你另外入個epg既url入去

iptv app,除非好雞,如果唔係,都會support epg,即係可以響channel表度顯示節目表. 但有search功能同識search埋epg既iptv app就唔係個個都得了
朋友回:
Plex Wu Tang陳年功夫片都好頂癮
https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.iptvremote.android.iptv&hl=zh_HK&gl=US

我用緊呢個應該係最雞

按實個台有epg 選,不過選左幾個都話冇節目表就算。
但對我其實冇影響,我都係無聊想開就咁開黎睇。
都唔會理咩節目
年年都畀錢買iptv,以前好多英國台都有cc字幕,但依家幾乎冇晒(試過幾個provider都係),可能係因為1080p以上轉晒行HEVC再re-stream,搞到user冇得控制stream sourse

多謝樓主推薦免費playlist,試下係點嘅先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞