[勸世]AMD Yes? Intel 反超? 其實2間都唔好掂

138 回覆
6 Like 66 Dislike
講緊你連價值投資都唔講估值。
簡單講POW 係investor 買設備, 用緊資源去投入個網絡
呢堆洗費係special focus 所以唔會話走就走
俾著係你, 投入生產然後突然vote 改protocol, 你堆產線即時變廢鐵, 你作為投資者都覺得唔可靠, 變相鼓勵人投機, 好講究 miner protect network 呢樣野就會變得兒戲

pos 只係 stake 舊錢起到, 同印錢冇分別, 隨時見唔對路就走
一走左就冇人保護個網絡, 成條CHAIN 就玩完
都仲未計buy vote 呢類 cartel 問題
我無話12代效能唔掂,我話佢功耗唔掂
同埋佢作為一隻股票唔掂,你如果真係咁鍾意intel可以買返幾股試下
結論:樓主只係一隻on9 ifan + 買左N記股票
真係柒撚到 係都要人講到咁白
咁我又真係唔係半導體行業既人
但係唔係唔係行業A既人就唔可以投資行業A?

搵下MEMS/SENSOR股可能仲吸引
Metaverse 搞唔掂人機介面 其實同現在無分別
個個只係炒d computation 嘢
2018到而家先18%
垃圾寫垃圾
啱呀啱呀,你去買INTC,我買NVDA,睇下一年後邊個賺多啲?
例乜撚嘢子,駛撚例子,486 時代都俾人叫開 vga graphic card / 顯示卡 叫到你地班90後變反叛青少年啦,賣賣下嘢忽然有班死𡃁仔叫顯卡,叫撚咗佢地唔撚係顯卡呀顯示卡,唔撚識就3D card啦,voodoo屌到3090 我寧願佢地叫礦卡
笑死 nvda低風險過etf
所以我一開始咪話佢真係中L左人地Marketing嘅伏囉,有睇12代評測就知今次個製程其實真係做得唔差
咁你個口吻話人技術落後又講到自己好熟咁
佢地唔熟個啲只係識睇呢啲數字
但永遠唔知intel 因為唔肯改密度先拖咁耐
人地intel 10nm 都密過人地7nm 咁濟
太執著
樓主白卡狗
好尻煩,買股洗閪睇圖咩
下下分析睇圖根本同報紙檔D六合彩書無分別
pow 係健美選舉, 每個走出黎都一定係肌肉男
pos 係buy vote, 只要多票就得, 唔需要一身肌肉

前者係 trustless, dont trust, verify; 後者就相反
後者解決唔到拜占庭將軍問題,對個網絡係災難
證明你係支那仔

Google Trends證明咗顯卡係蝗語,而唔係顯示卡嘅簡稱
https://lih.kg/1080045
講左好耐 nm依家只係marketing terms 間間廠個度法都唔同 煙條10nm = tsmc 7nm
你仲未放過2kf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞