[勸世]AMD Yes? Intel 反超? 其實2間都唔好掂

138 回覆
6 Like 66 Dislike
邊檔菜靚唔靚係去開街市既人都知,咁唔算係研究囉
consumer market 冇乜肉食

amd 靠食intel server
Nvidia 都係靠server
講估值同增長,啱啱果Q應係amd 赢
但係GPU果邊無領先緊既對手,AMD同NVDA一樣係用TSMC同shamsung
apple既M1既GPU市場太細,唔係主流,無可比性

intel既對手係amd,依家intel好似FX時代既AMD咁俾人襟住黎打
intel 同amd差唔達姐
係amd取巧姐 好似做到好細咁
同埋intel自己廠 成本底好多
比較完一輪吹到AMD幾勁,
到最後買u咪又係買intel
ETH就黎轉pos先黎講
datacenter都唔提下

睇低左蘇媽了
NVDA老黃炒股真係好叻
如果主力話元宇宙係eth based 既,合理
但eth 有佢自身問題,去到最終一定會clot
而有效解決方案既crypto 都係cpu based
長遠 eth 係必定失敗
amd 最近升係因為 EPYC Road map 同出MI200 series
講啲咁嘅嘢好難信你。。。
eth轉pos,但係eth系既coins
仲有大把coins係依靠礦工,你去睇下
[GPU]連登礦工區 (12) https://lih.kg/hLoAFS

個個都用LHR卡(挖ETH個算法得一半效能)開心爽挖其他coins中
佢會衍生到另一樣問題,不過呢個又係另一樣野

coupon 經濟, pos , 最終都只會係失敗
因為amd斷哂貨先逼住買intel
如果你係睇傳統財經書學炒股既,唔需要信我
我係沈門既人,唔睇圖唔劃線,只做師傅對家
用緊3600x覆你
下intel市估一路跌喎
冇留意就睇多啲news啦
Intel gpu如果用自己製程就唔入流
用人地就俾台積電,三星掐住春袋
POS點解會最終失敗
唔比晶體管密度比咩先?
再講Intc10nm規格的確同intc7nm類近
你拎啲濕鳩頭出嚟冇數據得啲概念圖就想撚鳩人

實際產品能耗比上 intel 12th都係贏 Amd ryzen5000系列

其實呢你唔識咁多就唔好出嚟講啦真係笑撚死人
硬件台求其一條友都識多過你
12代都叫唔掂?
樓主識唔識架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞